Οι Rolling Stones βγάζουν το κομμάτι «Brown Sugar», μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, εκτός playlist από την περιοδεία τους στις ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την ανησυχία για τους στίχους του τραγουδιού, για το πώς περιγράφονται οι μαύρες γυναίκες αλλά και για τις αναφορές, που κάνει, στη δουλεία.
Το τραγούδι ωστόσο, έφτασε στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ το 1971.
Ο παλαίμαχος κιθαρίστας του συγκροτήματος, Κιθ Ρίτσαρντς, επιβεβαίωσε την απόφαση στους LA Times αλλά είπε ότι μπερδεύτηκε με τους ανθρώπους, που θέλουν να «θάψουν» το κομμάτι.
«Δεν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν ένα τραγούδι για τις φρίκες της δουλείας;» διερωτήθηκε.
Ο τραγουδιστής και συνδημιουργός σερ Μικ Τζάγκερ, εν τω μεταξύ, είπε στην εφημερίδα ότι «Παίζουμε το Brown Sugar κάθε βράδυ από το 1970, οπότε θα το βγάλουμε προς το παρόν από την playlist και θα δούμε πώς θα πάει. Μπορεί να το ξαναβάλουμε».
Με τα χρόνια, το Brown Sugar έγινε το δεύτερο πιο δημοφιλές τραγούδι της μπάντας μετά το Jumpin 'Jack Flash, σύμφωνα με το Setlist.fm.
Το πιασάρικο ριφ και η μελωδία του κομματιού οδήγησαν το τραγούδι σε μία τεράστια επιτυχία με το κοινό να λατρεύει να το ακούει, συχνά παραβλέποντας τις αναφορές του τραγουδιού στη δουλεία, το σεξ, τον σαδομαζοχισμό και την ηρωίνη.
Συζητώντας για το τραγούδι σε μια συνέντευξη του 1995 στο περιοδικό Rolling Stone, ο Τζάγκερ είπε πως σε καμία περίπτωση δεν θα έγραφε τώρα αυτό το τραγούδι.
«Πιθανότατα θα λογόκρινα τον εαυτό μου. Θα σκεφτόμουν, «Ω Θεέ μου, δεν μπορώ. Πρέπει να σταματήσω. Ο Θεός ξέρει με τι ασχολούμαι σε αυτό το τραγούδι. Όλα τα άσχημα ζητήματα».
Όμως η κριτική για τους στίχους του, που φημολογείται ότι είναι εμπνευσμένοι από μία από τις συντρόφους του τραγουδιστή, έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό.
Πέρυσι ο παραγωγός Ίαν Μπρέναν επέκρινε την απόφαση του συγκροτήματος να συνεχίσει να «παίζει και να κερδίζει» από το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο είπε ότι υμνεί τη δουλεία, τον βιασμό, τα βασανιστήρια και την παιδοφιλία.
Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο δύο στα βρετανικά charts όταν κυκλοφόρησε και έχει μεταδοθεί σχεδόν 170 εκατομμύρια φορές στο Spotify.
Με πληροφορίες του LATimes/BBC