Οι ειδικοί παρατηρούν πως κατά το τελευταίο έτος έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση όσων αναζητούν εργασία ενώ η διαδικασία της συνέντευξης πριν την πρόσληψη είναι αρκετά χρονοβόρα.
«Πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση σε διάφορους κλάδους, με τους υποψηφίους για μία θέση εργασίας να υποβάλλονται σε περισσότερους γύρους συνεντεύξεων και σε αυστηρές δοκιμασίες από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Στίβεν Λέιτς, σύμβουλος σταδιοδρομίας και ειδικός σε θέματα βιογραφικού σημειώματος.
Σύμφωνα με έκθεση της Josh Bersin Company και της AMS, εταιρείες που ασχολούνται με θέματα εργατικού δυναμικού, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, ο χρόνος που απαιτείται για την πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου έφτασε το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η έκθεση έδειξε ότι ο μέσος χρόνος πρόσληψης για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε σε όλους τους κλάδους κατά μία ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία πρόσληψης έφτασε τις 44 ημέρες κατά μέσο όρο.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την πρόσληψη αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και μην νομίζετε πως η διαδικασία θα γίνει σύντομα ευκολότερη», δήλωσε ο Τζιμ Σάικς, διευθύνων σύμβουλος πελατειακών δραστηριοτήτων της AMS.
Όλο και πιο χρονοβόρες οι συνεντεύξεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για τον αποδεκτό αριθμό συνεντεύξεων, 3 έως 5 γύροι είναι λογικοί για μη διευθυντικές θέσεις. «Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να αξιολογούν τους υποψηφίους από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Παράλληλα, σέβονται τον χρόνο του υποψηφίου ενώ επιτυγχάνουν μια αποτελεσματική διαδικασία πρόσληψης», δήλωσε ο Στίβεν Λέιτς. Πρόσθεσε πως «οι περισσότερες συνεντεύξεις για την πρόσληψη ενός υποψηφίου αντανακλούν τον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χαρακτήρα της σημερινής αγοράς εργασίας».
Ο Στίβεν Λέιτς συμπλήρωσε πως «η άνοδος της τηλεργασίας έδωσε πρόσβαση σε ακόμα περισσότερους υποψηφίους για μία θέση εργασίας. Συνεπώς, οι εταιρείες καλούνται να είναι όλο και πιο προσεκτικές. Γι’ αυτό και υποβάλλουν τους υποψηφίους σε περισσότερες συνεντεύξεις, έτσι ώστε να τους αξιολογούν καλύτερα».
Η οικονομική αβεβαιότητα έχει επίσης δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας στις εταιρείες, ιδίως όσον αφορά τις προσλήψεις, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ, ειδικός σε θέματα βιογραφικού σημειώματος. «Η πρόσληψη, η ένταξη και η εκπαίδευση είναι μια δαπανηρή διαδικασία και οι εταιρείες θέλουν να είναι σίγουρες ότι επιλέγουν τον κατάλληλο υποψήφιο από την αρχή», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «όταν ζητούνται περισσότερες πληροφορίες από έναν υποψήφιο μέσω των συνεντεύξεων, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η συλλογή ακόμα περισσότερων δεδομένων. Κάτι που εξυπηρετεί στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση του υποψηφίου».
Οι επιπτώσεις από τις χρονοβόρες συνεντεύξεις
Μερικές φορές η απάντηση στις χρονοβόρες συνεντεύξεις μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το ότι οι εταιρείες «δεν ξέρουν τι θέλουν», δήλωσε η Έιμι Ζίμερμαν, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της Relay Payments. Συμπλήρωσε πως «υπάρχει και η περίπτωση οι εταιρείες να μην έχουν ακόμη έγκριση για πρόσληψη, οπότε προχωρούν αργά συμπεριλαμβάνοντας πάρα πολλά άτομα στη διαδικασία. Μέσω αυτού προσπαθούν να καταλάβουν ποιο κενό θέλουν πραγματικά να καλύψουν».
Στη συνέχεια, εξήγησε πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι προσλήψεων προσθέτουν τυχαία βήματα στη διαδικασία της συνέντευξης. Και κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική εμπειρία για τους υποψηφίους».
Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία που είχε η Αγιόμι Σαμαραβέρα. Η 32χρονη υποψήφια για μία θέση εργασίας πέρασε από αξιολόγηση, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο προσωπικού δυναμικού και ακολούθησαν έξι ημίωρες συνεντεύξεις που διήρκεσαν τρεις ημέρες. Έπειτα, η ίδια πέρασε από γραπτές εξετάσεις, ενώ ακολούθησε και μία ακόμη συνέντευξη με τον υπεύθυνο προσωπικού δυναμικού. Στο τέλος, ήρθε μία επιπλέον συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Όλα αυτά για μία θέση εργασίας, την οποία η 32χρονη τελικά δεν πήρε.
«Απόλαυσα όλες τις συζητήσεις που είχα με την ομάδα, αλλά η διαδικασία ήταν εξαντλητική και δεν υπήρχε εκ των προτέρων καμία ενημέρωση σχετικά με την αμοιβή», δήλωσε η υποψήφια. Συμπλήρωσε πως για να λάβει απάντηση χρειάστηκε να στείλει αρκετά mails. «Όταν τελικά απάντησαν, ήταν για να πουν ότι το αντικείμενο της θέσης τροποποιείται λόγω εσωτερικών αλλαγών και ότι προς το παρόν διακόπτουν τις προσλήψεις για το συγκεκριμένο πόστο», δήλωσε.
Αυτό εξόργισε την Αγιόμι Σαμαραβέρα, η οποία συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει συνέπεια στην εν λόγω εταιρεία. «Τελικά, 4 μήνες αργότερα προσέλαβαν κάποιον, ο οποίος όμως απολύθηκε τρεις μήνες μετά», ανέφερε η ίδια και συμπλήρωσε πως «ευτυχώς δεν εγκατέλειψα τη δουλειά μου για αυτή τη θέση».
Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της Μόνικα Ρεβουέλτα, η οποία πρόσφατα πέρασε από 5 γύρους συνεντεύξεων σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η ίδια δήλωσε ότι οι χρονοβόρες συνεντεύξεις γίνονται προβληματικές όταν οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται ή δεν είναι σαφείς όσον αφορά τη διαδικασία. «Ο τρόπος με τον οποίο μια εταιρεία παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της συνέντευξης είναι πολύ αποκαλυπτικός για την εταιρική της κουλτούρα», πρόσθεσε. Οι εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι χρονοβόρες διαδικασίες πρόσληψης μπορεί να τους γυρίσουν και μπούμερανγκ», συμπλήρωσε η ίδια.
Ενώ ο Στίβεν Λέιτς ανάφερε πως «οι παρατεταμένες διαδικασίες πρόσληψης μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση των υποψηφίων και αποχώρηση από τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κορυφαίων ταλέντων που μπορεί να λάβουν προτάσεις από άλλες εταιρείες ενώ περιμένουν μια απάντηση».
Με πληροφορίες από CNBC