Σε έναν απολογισμό που έκανε ο ΟΗΕ, διαπίστωσε ότι το 2024 ήταν η «πιο φονική χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του(OCHA).
Το αρνητικό ρεκόρ των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, που πέθαναν είναι 281 μέχρι στιγμής φέτος τη ζωή του στον κόσμο. Μέσα από ανακοίνωσή του, το OCHA επικαλείται τα στοιχεία της βάσης δεδομένων για την ασφάλεια των εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής Aid Worker Security Database.
«Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τη δουλειά του Θεού και σε αντάλλαγμα σκοτώνονται. Τι στο διάβολο;», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος του OCHA σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώνονται με πρωτοφανή ρυθμό, το θάρρος και η ανθρωπιά τους συγκρούονται με τις σφαίρες και τις βόμβες», σημειώνει παράλληλα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ο νέος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Τομ Φλέτσερ.
#BREAKING UN says 2024 is now humanitarian aid workers' 'deadliest year on record' with death of 281 aid workers globally, with war in Gaza driving up numbers pic.twitter.com/IsOqvSZCKg
— Anadolu English (@anadoluagency) November 22, 2024
Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι «η βία αυτή είναι απαράδεκτη και καταστροφική για τις επιχειρήσεις αρωγής. Τα κράτη και οι εμπλεκόμενοι στις συγκρούσεις οφείλουν να προστατεύουν τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, να τηρούν το διεθνές δίκαιο, να διώκουν αυτούς που ευθύνονται και να βάλουν τέλος σε αυτήν την εποχή της ατιμωρησίας».
ΟΗΕ: Μόνο στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 333 εργαζόμενοι από τον Οκτώβριο του 2023
Η Λωρίδα της Γάζας είναι το πιο αιματηρό πεδίο μάχης, στο οποίο έχουν σημειωθεί εκατοντάδες θάνατοι εργαζομένων στην πρώτη γραμμή βοήθειας και είναι η περιοχή, όπου αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών.
«Τουλάχιστον 333 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν σκοτωθεί μόνον στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023», σημείωσε επίσης ο Λάρκε κατά την συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν καθώς παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι περισσότεροι εργάζονταν για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, της οποίας 243 εργαζόμενοι έχουν σκοτωθεί κατά τον πόλεμο στη Γάζα, πρόσθεσε ο Λάρκε.
Μεταξύ των λοιπών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα βρίσκονται κυρίως μέλη του προσωπικού της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Ωστόσο οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν περιορίζονται στη Γάζα, σημείωσε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι έχουν αναφερθεί «αυξημένα επίπεδα» βίας, απαγωγών, παρενόχλησης και αυθαίρετης κράτησης, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Νότιο Σουδάν, στο Σουδάν, στην Ουκρανία και στην Υεμένη.
Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα που έχουν χάσει τη ζωή τους ήταν ντόπιοι που εργάζονταν για μη κυβερνητικές οργανώσεις, για υπηρεσίες του ΟΗΕ και για το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε τέλος ότι η βία απέναντι στο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων εντάσσεται σε «μια ευρύτερη τάση επιθέσεων στους αμάχους στις εμπόλεμες ζώνες», καθώς πέρυσι «καταγράφηκαν πάνω από 33.000 θάνατοι αμάχων σε 14 ένοπλες συγκρούσεις, δηλαδή υπήρξε αύξηση 72% σε σχέση με το 2022».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ