O OHE σε νέα έκθεσή του που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μιλά για πλήθος εγκλημάτων πολέμου τα οποία διαπράττονται στην Ουκρανία από το στρατό της Ρωσίας.
Βασανιστήρια, βιασμοί και ενέργειες που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, είναι καταστάσεις που βιώνουν οι Ουκρανοί τα τελευταία δύο χρόνια, από την έναρξη δηλαδή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, βρήκε νέα στοιχεία και υποστηρίζει πως οι ρωσικές αρχές παραβίασαν τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους και διέπραξαν αντίστοιχα εγκλήματα πολέμου.
Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από 16 νέες επισκέψεις στην Ουκρανία και συνεντεύξεις με 422 γυναίκες και 394 άνδρες για να διακριβωθούν τα γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. «Η Επιτροπή ανησυχεί για το εύρος, την επιμονή και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διερεύνησε καθώς και για τον αντίκτυπό τους στα θύματα και στις πληγείσες κοινότητες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη νέα έκθεση του ΟΗΕ.
«Επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία η πληθώρα αυτών των επιθέσεων (στην Ουκρανία) μαρτυρά την περιφρόνηση εκ μέρους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για τα δεινά που μπορεί να προκληθούν σε πολίτες. Νέα στοιχεία ενισχύουν τα προηγούμενα ευρήματα της Επιτροπής ότι τα βασανιστήρια που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές αρχές στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά», προστίθεται επίσης.
Η νέα έκθεση, καταγράφει συγκεκριμένα τη «φρικτή μεταχείριση» που επιβλήθηκε σε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου σε πολλά κέντρα κράτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κάνει λόγο για «βιασμούς και άλλου είδους σεξουαλική βία που ασκείται σε γυναίκες υπό συνθήκες που ισοδυναμούν με βασανιστήρια», ενώ μάλιστα υποστηρίζει πως βρέθηκαν στοιχεία για παράνομη μεταφορά παιδιών σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο.
Για πρώτη φορά μάλιστα, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την τύχη πολιτιστικών αντικειμένων και αρχείων στα κατεχόμενα εδάφη, όπως την πόλη Χερσώνα. «Οι ρωσικές αρχές μετέφεραν πολιτιστικά αντικείμενα από το Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης της Χερσώνας και τα αρχεία της περιφέρειας στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προσωπικού των δύο ιδρυμάτων, περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από το Μουσείο και το 70% των εγγράφων από το κεντρικό κτίριο των Κρατικών Αρχείων έχουν αφαιρεθεί», τονίζεται στην έκθεση.
Στην έκθεση ου ΟΗΕ, τονίζεται η ανάγκη προστασίας αυτών των αντικειμένων από την καταστροφή. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, οι αρχές διέπραξαν έγκλημα πολέμου με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ουκρανίας, ιδίως μέσω νόμου που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2023, ο οποίος ορίζει ότι αυτά τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και τα αρχεία ανήκουν πλέον στη Ρωσία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP