ΟΗΕ: Βέτο από τη Ρωσία στην παράταση της έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία

ΟΗΕ: Βέτο από τη Ρωσία στην παράταση της έρευνας για χημικά όπλα στη Συρία Facebook Twitter
0

Το δικαίωμα του βέτο άσκησε σήμερα η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας την παράταση των εργασιών μίας αποστολής που ερευνά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η έρευνα διεξάγεται από μία επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που συστάθηκε το 2015 και ύστερα από παρατάσεις, οι εργασίες της αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Η επιτροπή πρόκειται να καταθέσει την έκθεσή της μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η Ρωσία ήθελε να συζητηθεί πρώτα η συγκεκριμένη έκθεση πριν ψηφίσουν για την παράταση των ερευνών, και ζήτησε ανεπιτυχώς αναβολή της ψηφοφορίας. Σημειώνεται πως μία πρόσφατη, ξεχωριστή έρευνα του ΟΑΧΟ, κατέληξε ότι στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν είχε χρησιμοποιηθεί αέριο σαρίν.

Έντονη ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ στο ρωσικό βέτο. «Η Ρωσία για μία ακόμη φορά έδειξε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι το βαρβαρικό καθεστώς του Άσαντ δεν θα δεχθεί ποτέ τις συνέπειες για τη συνέχιση της χρήσης χημικών ουσιών ως όπλων», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, σε δήλωση της κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Αφρική.

Από τη σημερινή ψηφοφορία απείχε η Κίνα, ενώ η Βολιβία συντάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας, ψηφίζοντας όχι στην πρόταση για παράταση της έρευνας. Θετική ψήφο έδωσαν 11 μέλη του Συμβουλίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Samsung προειδοποιεί: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις πωλήσεις smartphone και τσιπ μνήμης

Διεθνή / Η Samsung προειδοποιεί: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν τις πωλήσεις smartphone και τσιπ μνήμης

Η κορυφαία κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών επικαλείται «αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους» για τους ημιαγωγούς και προβλέπει υψηλότερες τιμές για εξαρτήματα τηλεφώνων
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Διεθνή / Τουρκία: Η σκιά των σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, τα θρησκευτικά σχολεία και η αύξηση χρηματοδότησης στο Diyanet

Η αύξηση της χρηματοδότησης προς το Diyanet και η ενίσχυση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία συνδέονται άμεσα και ανησυχητικά με τις αυξανόμενες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε θρησκευτικά σχολεία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM