Τα βασανιστήρια και τα καταναγκαστικά έργα είναι διαδεδομένα στις φυλακές της Βόρειας Κορέας, γεγονός που συνιστά πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται επτά χρόνια μετά την έρευνα, ορόσημο του ΟΗΕ, η οποία διαπίστωσε την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αναφέρει ακόμη ότι στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων που διαχειρίζονται οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να υφίστανται παρότι οι πληροφορίες είναι λιγοστές.
«Όχι μόνο επικρατεί ατιμωρησία, αλλά συνεχίζονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μισέλ Μπατσελέτ, η Ύπατη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η ίδια κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να επιδιώξουν τη δικαιοσύνη και να εμποδίσουν νέες παραβιάσεις.
Η έκθεση κάνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταγγείλλει την ΛΔ Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή να συστήσει ένα ad hoc δικαστήριο.
Η Βόρεια Κορέα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
«Η λογοδοσία για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν θα πρέπει να είναι μια δευτερεύουσα σκέψη στο να προσέλθει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο Reuters, η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραβινά Σαμντασανί.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας χθες στο NBC News, δήλωσε ότι επιπλέον κυρώσεις μπορούν να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα συντονισμένα με τους συμμάχους των ΗΠΑ ως ένας τρόπος προς την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου. Άλλα μέσα περιλαμβάνουν ακαθόριστες διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε.
Βόρεια Κορέα: Δεν υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης
Η Βόρεια Κορέα αρνείται την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους και τον περασμένο Ιούλιο κατήγγειλε την Βρετανία επειδή ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο οργανισμών που σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση εμπλέκονταν σε καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και δολοφονίες σε αυτά τα στρατόπεδα.
Η έκθεση του ΟΗΕ, επικαλούμενη συνεντεύξεις με πρώην κρατούμενους, αναφέρει ότι συνεχίζει να λαμβάνει «συστηματικές και αξιόπιστες καταγγελίες για την συστημική επιβολή βαριάς σωματικής και ψυχικής βλάβης στους κρατούμενους με ξυλοδαρμούς, στέρηση τροφής και άλλα στα κέντρα κράτησης».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ