ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας πλέον είναι «μη κατοικήσιμη» - Συνεχίζονται οι συζητήσεις για ανακωχή

Γαζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μη κατοικήσιμη χαρακτήρισε ο ΟΗΕ τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ισραήλ καθώς τα μισά και πλέον από τα κτίρια του θύλακα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς.

Ο ΟΗΕ σε προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, έκρινε πως θα χρειαστεί να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου η Λωρίδα της Γάζας να γίνει και πάλι βιώσιμη.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και η σύγκρισή τους με αντίστοιχες πριν τις 7 Οκτωβρίου, όπου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, αποτέλεσαν την πηγή των όσων εξέφρασαν οι ερευνητές του ΟΗΕ σχετικά με το εύρος των καταστροφών.

Η συγκέντρωση δεδομένων για την έκθεση σταμάτησε στα τέλη Νοεμβρίου, περίπου δυο μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης. Μέχρι τότε, 37.379 κτίρια, δηλαδή περίπου το 18% του συνόλου στη Λωρίδα της Γάζας, είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης. Έκτοτε, δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως οι καταστροφές υπερδιπλασιάστηκαν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αλάζε, οικονομολόγος της CNUCED ειδικευμένος στο ζήτημα της βοήθειας στους Παλαιστίνιους, εκ των συντακτών της έκθεσης. Ο ίδιος ανέφερε πως «νέα δεδομένα δείχνουν πως το 50% των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει (υποστεί ζημιές ή) καταστραφεί (ολοσχερώς)», ανέφερε. «Η Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι μη κατοικήσιμη», υπογράμμισε ο οικονομολόγος.

«Το σύνολο της οικονομίας στη Λωρίδα της Γάζας έχει παραλύσει»

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη θυμίζει πως η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ήδη καταστροφική προτού καν ξεσπάσει ο πόλεμος, καθώς ο 15ετης αποκλεισμός της και επανειλημμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν αποτέλεσμα περί το 80% του πληθυσμού να εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια. Με βάση τις δορυφορικές εικόνες, η υπηρεσία του ΟΗΕ λογαριάζει πως η οικονομία της Λωρίδας της Γάζας είχε ήδη γνωρίσει συρρίκνωση κατά 4,5% τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2023.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση αναφέρεται πως «η στρατιωτική επιχείρηση επιτάχυνε αξιοσημείωτα την ύφεση και προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 24% και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 26,1% για το σύνολο της χρονιάς».

Το 45% του ενεργού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν άνεργο πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ ο πόλεμος απογείωσε το ποσοστό της ανεργίας, που υπολογίζεται πως έφθασε περί το 80% τον Δεκέμβριο. Ο Ράμι Αλάζε εξήγησε πως «το σύνολο της οικονομίας στη Λωρίδα της Γάζας έχει παραλύσει», διευκρινίζοντας πως οι μόνοι που εργάζονται είναι όσοι συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (CNUCED) ακόμη κι αν η ανοικοδόμηση άρχιζε αμέσως και η Λωρίδα της Γάζας επανερχόταν στο μέσο επίπεδο ανάπτυξης 0,4% που παρατηρήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα πέρναγαν 7 δεκαετίες προτού η περιοχή να επιτύχει ξανά το αξιολύπητο επίπεδο του ΑΕΠ της το 2022.

Γαζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο Ράμι Αλάζε εξήγησε πως θα απαιτηθεί τεράστια διεθνής βοήθεια, εξηγεί ο οικονομολόγος, ειδικά αν ο σκοπός είναι να βελτιωθεί το επίπεδο ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα πρέπει να ανέλθει σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» και αυτή είναι «συντηρητική εκτίμηση», κατά την έκθεση.

Για την υπηρεσία του ΟΗΕ, οποιαδήποτε επίλυση της κρίσης πρέπει να συμπεριλάβει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την άρση του αποκλεισμού και την πρόοδο προς τη λύση των δυο κρατών. Ο Ράμι Αλάζε πρόσθεσε πως ο στόχος δεν μπορεί απλά να είναι «να επιστρέψουμε στο status quo πριν από τον Οκτώβριο του 2023».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της Χαμάς με φόντο τις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξετάζει πρόταση που προβλέπει τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη, θα εφαρμοστεί ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 Παλαιστινίοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επιστρέψει «τις προσεχείς ημέρες» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία για την ενδεχόμενη δεύτερη ανακωχή. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πού θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος υποστηρίζει ανοικτά την παλαιστινιακή υπόθεση και κατηγορεί το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πρότεινε στον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης να συγκροτηθεί «επιτροπή ειρήνης» αποτελούμενη «από διάφορες χώρες» για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός των εχθροπραξιών.

Γαζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις

Την ίδια ώρα, μάρτυρες μίλησαν για βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις. Πρόκειται για την περιοχή, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του πολέμου, καθώς ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως εκεί κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως «περικύκλωσε» την πόλη, νίκησε μονάδες της Χαμάς στο ανατολικό της τμήμα και πλέον επικεντρώνεται στο δυτικό.

Από τη δική του πλευρά ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «εντατικούς βομβαρδισμούς» σ’ ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και ειδικά στη Χαν Γιούνις. Σημειώνει πως ακόμη 184.000 Παλαιστίνιοι εγγράφτηκαν στους καταλόγους των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

Γαζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι σφαγή», συνόψισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεό Καν, επικεφαλής της αποστολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα παλαιστινιακά εδάφη. Πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν σήμερα, σ’ έναν πόλεμο στον οποίο ο κόσμος δεν έχει δικαίωμα να φύγει, που ο κόσμος πολιορκείται, δεν έχει πουθενά να πάει, να αποδεχόμαστε να σκοτώνονται 150 γυναίκες και παιδιά κάθε μέρα (...) Το πρωταρχικό είναι να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός».

Ο πληθυσμός της Γάζας πεθαίνει από πείνα

Χθες ο Μάικλ Ράιαν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε ότι ο πληθυσμός στη Γάζα «πεθαίνει από πείνα» και «ωθείται στο χείλος της αβύσσου. Εν τω μεταξύ, τα πράγματα για τους αμάχους γίνονται ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι δραστηριότητες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) απειλούνται σοβαρά πλέον. Κι αυτό διότι δωρήτριες χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους αφού το Ισραήλ κατήγγειλε πως 12 από τους 30.000 εργαζομένους του πήραν μέρος στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Διεθνή / Μάθιου Λιβελσμπέργκερ: Ο «πρασινοσκούφης», παρασημοφορημένος, οπαδός του Τραμπ που αυτοκτόνησε στο Tesla Cybertruck

Τι γνωρίζουμε για τον 37χρονο, μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, που αυτοκτόνησε και προκάλεσε την έκρηξη του Tesla Cybertruck στο Λας Βέγκας
LIFO NEWSROOM