Τα παιδιά των τζιχαντιστών έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε μια χώρα, τόνισαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, μια μέρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα από τη 19χρονη Σαμίμα Μπέγκουμπου.
Το 2015, σε ηλικία 15 ετών, η Μπέγκουμπου εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Το περασμένο Σαββατοκύριακο γέννησε ένα αγοράκι.
Σύμφωνα με το δίκτυο ITV News, οι βρετανικές αρχές στέρησαν την υπηκοότητα της Μπέγκουμ, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.
Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία - κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων - και για το ότι χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.
Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει συντριβεί και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να καταλαμβάνουν το ύστατο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να καθορίσουν την πολιτική τους για τις τύχες των γυναικών και των παιδιών των τζιχαντιστών υπηκόων τους.
Η UNICEF υπογραμμίζει ότι όλα τα παιδιά «έχουν το δικαίωμα σε ένα όνομα, σε μια ταυτότητα και μια εθνικότητα», σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και οι κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη να υιοθετούν μέτρα προστασίας για να αποτρέψουν ένα παιδί να γεννηθεί χωρίς υπηκοόητα.
«Αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, αυτά τα παιδιά χρειάζονται νομική βοήθεια και στήριξη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα στερηθεί το δικαίωμα σε κανένα παιδί να έχει υπηκοότητα», υπογράμμισε η UNICEF με mail στο Thomson Reuters Foundation.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό απάτριδων παγκοσμίως, αν και ο ΟΗΕ φοβάται ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται ακόμα και σε 12 εκατομμύρια.
Τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των απάτριδων έως το 2024, καθώς τα άτομα αυτά δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές, όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια