Μια γιαγιά στην Ολλανδία πρέπει να διαγράψει τις φωτογραφίες των εγγονιών της που δημοσίευσε στο Facebook και το Pinterest χωρίς την άδεια των γονιών τους, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο.
Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο μετά από διαμάχη μεταξύ της γιαγιάς και της κόρης της.
Ο δικαστής έκρινε ότι το ζήτημα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).
Ένας εμπειρογνώμονας είπε ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει τη «θέση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια».
Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο αφού η γυναίκα αρνήθηκε να διαγράψει φωτογραφίες των εγγονιών της, που είχε δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μητέρα των παιδιών είχε ζητήσει πολλές φορές να διαγραφούν οι φωτογραφίες.
Ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν ισχύει για την «καθαρά προσωπική» ή «οικιακή» επεξεργασία δεδομένων.
Ωστόσο, αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η δημοσίευση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις κατέστησε διαθέσιμες σε ένα ευρύτερο κοινό, ανέφερε η απόφαση.
«Με το Facebook, δεν αποκλείεται ότι οι φωτογραφίες να διανεμηθούν και ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια τρίτων», ανέφερε.
Η γιαγιά τώρα καλείται να αφαιρέσει τις φωτογραφίες ή να πληρώσει πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου, με μέγιστο πρόστιμο τα 1.000 ευρώ.
Εάν δημοσιεύσει περισσότερες φωτογραφίες των παιδιών στο μέλλον, θα της επιβληθεί επιπλέον πρόστιμο 50 ευρώ την ημέρα.
«Νομίζω ότι η απόφαση θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους που πιθανότατα δεν σκέφτονται πάρα πολύ πριν κάνουν tweet ή δημοσίευση φωτογραφιών» δήλωσε ο Neil Brown, δικηγόρος τεχνολογίας στο Decoded Legal.
«Ανεξάρτητα από τη νομική θέση, θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που έχουν δημοσιεύσει αυτές τις φωτογραφίες να σκέφτονται πρώτα:Λοιπόν, αυτός ή αυτή δεν τις θέλει πια εκεί έξω;
Στην πραγματικότητα, το λογικό πράγμα, το ανθρώπινο, που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε και να τις κατεβάσουμε.» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες το BBC
σχόλια