Στη δημοσιότητα δόθηκαν μέχρι πρότινος άγνωστες φωτογραφίες από το στρατόπεδο εξόντωσης Σομπιμπόρ, στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία.
Περίπου 1,7 εκατ. Εβραίοι εξοντώθηκαν στο Σομπιμπόρ και άλλα δύο στρατόπεδα, μεταξύ 1941 - 1943.
Στο πλαίσιο της περιβόητης «Επιχείρησης Ράινχαρντ», έγινε χρήση θαλάμων αερίων στα στρατόπεδα Σόμπιμπορ, Τρεμπλίνκα και Μπέλζεκ προκειμένου να αφανιστούν οι Εβραίοι των γκέτο της κατεχόμενης Πολωνίας.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, μεταξύ των φωτογραφικών αυτών ντοκουμέντων, υπάρχουν και δύο φωτογραφίες που πιστεύεται πως απεικονίζουν τον διαβόητο φρουρό John Demjanjuk, τον Ουκρανό που είχε φυλακιστεί στο Μόναχο ως εγκληματίας πολέμου - αλλά πέθανε το 2012 κατά τη διαδικασία έφεσης, σε ηλικία 91 χρόνων.
Δεδομένου του ότι υπήρχαν μόλις δύο φωτογραφίες του Σόμπιμπορ μέχρι στιγμής, τα ντοκουμέντα αυτά αποτελούν σημαντικό τεκμήριο των θηριωδιών των Ναζί. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται στο μουσείο Τοπογραφίας του Τρόμου στο Βερολίνο, ανήκαν στον πρώην υποδιοικητή των SS, Γιόχαν Νίμαν και παραδόθηκαν από τον εγγονό του το 2015. Είχαν βρεθεί σε άλμπουμ καταχωνιασμένα στη σοφίτα του σπιτιού του.
Οι φωτογραφίες δεν καταγράφουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Ωστόσο, ιστορικοί τις περιγράφουν ως μία τραγική υπενθύμιση τού πώς η ζωή συνεχιζόταν μέσα σε ένα πραγματικό εργοστάσιο θανάτου. Κάποιες από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες παρουσιάζουν τους φρουρούς των SS να διασκεδάζουν πίνοντας αλκοόλ, άλλες παρουσιάζουν τους χαμογελαστούς αξιωματικούς να ποζάρουν στο φακό ακούγοντας μουσική. Κι όλα αυτά, λίγα μέτρα από εκεί όπου σφαγιάζονταν μαζικά οι Εβραίοι συνάνθρωποί τους.
Το φωτογραφικό υλικό σκιαγραφεί την «καριέρα» του Νίμαν, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση με τσεκούρι κρατουμένου κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, τον Οκτώβριο του 1943. Αργότερα, οι SS κατέστρεψαν με μπουλντόζες το στρατόπεδο ώστε να σβήσουν κάθε απόδειξη μαζικής εξόντωσης.
Η φωτογραφική έκθεση έρχεται μόλις μία μέρα από τον εορτασμό της επετείου των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
Με πληροφορίες από BBC/Washington Post