Ολυμπιακοί Αγώνες: Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Παρίσι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Παρίσι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Παρίσι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο/ Φωτ.: Getty Images
0

Πριν από έναν χρόνο, ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δήλωσε με σθένος ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα είναι «το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο» για τον κορυφαίο θεσμό του πλανήτη. 

Η αυτοπεποίθηση του Tony Estanguet φαίνεται πλέον να εξασθενεί, καθώς τα τάγματα ασφαλείας περιπολούν τους δρόμους του Παρισιού, μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες είναι έτοιμοι να επέμβουν, και επιβλητικά μεταλλικά φράγματα προστασίας  έχουν τοποθετηθεί σαν σιδερένιο παραπέτασμα και στις δύο πλευρές του ποταμού Σηκουάνα, που θα είναι στο επίκεντρο της τελετής έναρξης.

Η εκτενής αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας οφείλεται εν μέρει στις πρωτοφανείς προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι Αγώνες από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου. Η πόλη έχει επανειλημμένα υποστεί θανατηφόρες επιθέσεις από εξτρεμιστές, και οι διεθνείς εντάσεις είναι υψηλές λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Αντί να κατασκευάσουν ένα Ολυμπιακό πάρκο με χώρους συγκεντρωμένους εκτός του κέντρου της πόλης, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ή το Λονδίνο το 2012, το Παρίσι επέλεξε να φιλοξενήσει πολλές από τις εκδηλώσεις στην καρδιά της πρωτεύουσας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, με άλλες εκδηλώσεις διάσπαρτες γύρω από τα προάστια που φιλοξενούν εκατομμύρια ακόμα. Η τοποθέτηση προσωρινών αθλητικών εγκαταστάσεων σε δημόσιους χώρους και η πρωτοφανής επιλογή να γίνει η τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα, καθιστούν την προστασία τους πιο περίπλοκη.

Οι οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν επίσης ανησυχίες για κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ομάδες ακτιβιστών ανησυχούν για τη χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης εξοπλισμένης με AI και για την ευρεία κλίμακα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συνοπτικά, το Παρίσι έχει πολλά να χάσει αν δεν διασφαλίσει την ασφάλεια των 10.500 αθλητών και των εκατομμυρίων επισκεπτών. Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτό; 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η επιχείρηση ασφαλείας σε αριθμούς

Η παρουσία 45.000 αστυνομικών και 10.000 στρατιωτών έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία  στο Παρίσι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ένοπλες στρατιωτικές περιπολίες,  με οχήματα αλλά και πεζοί,  έχουν γίνει συνήθεια  σε πολυσύχναστα μέρη στη Γαλλία από τότε που ένοπλοι και βομβιστές αυτοκτονίας που δρούσαν στο όνομα της αλ-Κάιντα και ISIS χτυπώντας επανειλημμένα το Παρίσι το 2015. Δεν έχουν αρμοδιότητα σύλληψης αλλά μπορούν να καταπολεμήσουν επιθέσεις και να τις περιορίσουν μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Για επισκέπτες από χώρες όπου οι ένοπλες περιπολίες δεν είναι ο κανόνας, η θέα στρατιωτών με αυτόματα όπλα μπορεί να είναι ανατριχιαστική, όπως ήταν αρχικά και για τους ανθρώπους στη Γαλλία.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στο Παρίσι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Παρίσι/ Φωτ.: EPA

Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, οι πτήσεις επιτήρησης AWACS, τα drones επιτήρησης Reaper, τα ελικόπτερα που μπορούν να μεταφέρουν σκοπευτές, και ο εξοπλισμός για την αποτροπή drones θα επιτηρούν τους ουρανούς του Παρισιού.  Η Γαλλία λαμβάνει επίσης βοήθεια από περισσότερες από 40 χώρες που έχουν στείλει τουλάχιστον 1.900 αστυνομικούς για ενισχύσεις.

Οι επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ορισμένοι που εμπλέκονται στην επιχείρηση ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν σοκαρισμένοι που ο ένοπλος με το AR-style όπλο πλησίασε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη Γαλλία, τους τελευταίους 13 μήνες μόνο, άνδρες που δρούσαν μόνοι τους έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις με μαχαίρια που στόχευσαν τουρίστες και παιδιά  στην πρωτεύουσα μεταξύ άλλων. Ένας άνδρας που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν δάσκαλο στο πρώην σχολείο του στη βόρεια Γαλλία τον Οκτώβριο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας για υποψία ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.

Με μακρά εμπειρία από θανατηφόρες επιθέσεις εξτρεμιστών, η Γαλλία έχει εξοπλιστεί με ένα πυκνό δίκτυο αστυνομικών μονάδων, υπηρεσιών πληροφοριών και ερευνητών που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και οι ύποπτοι σε υποθέσεις τρομοκρατίας μπορούν να κρατούνται περισσότερο για ανάκριση. Οι έλεγχοι απέκλεισαν περισσότερους από 3.900 ανθρώπους από την παρακολούθηση, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Ντερμανίν. 

«Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί προς τους Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός, αν και δεν ανέφερε αν οι αποκλεισμοί συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο της Λευκορωσίας ως συμμάχου της Μόσχας.

Είπε ακόμη ότι 155 άτομα που θεωρούνται «πολύ επικίνδυνες» πιθανές απειλές τρομοκρατίας κρατούνται επίσης μακριά από την τελετή έναρξης και τους Αγώνες, με την αστυνομία να ερευνά τα σπίτια τους για όπλα και υπολογιστές σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατέληξε λέγοντας  ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν εντοπίσει καμία αποδεδειγμένη τρομοκρατική συνωμοσία κατά των Αγώνων «αλλά είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Οι επικριτές φοβούνται ότι η αστυνομική παρουσία των Ολυμπιακών Αγώνων θα παραμείνει μετά τη λήξη τους.  Οι υπερασπιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων ανησυχούν ότι οι κάμερες παρακολούθησης και τα συστήματα AI των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να υπονομεύσουν την ιδιωτικότητα και άλλες ελευθερίες, και να εστιάσουν σε ανθρώπους χωρίς σταθερές κατοικίες που περνούν πολύ χρόνο σε δημόσιους χώρους.

Με πληροφορίες από Independent 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ