Ομοφυλόφιλος άνδρας που απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας δικαιώνεται στη Σιγκαπούρη

Ομοφυλόφιλος άνδρας που απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας δικαιώνεται στη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
0

Οι δικαστικές Αρχές της Σιγκαπούρης «άνοιξαν» τον δρόμο σε έναν ομοφυλόφιλο, στο να αποκτήσει την επιμέλεια του παιδιού που απέκτησε μέσω παρένθετης μητέρας. 

Ο 46χρονος κέρδισε την έφεση που άσκησε μετά την απόρριψή του αιτήματος του, τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Ο 46χρονος άνδρας με τον σύντροφό του, απέκτησαν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας (έναντι αμοιβής 200.000 δολαρίων) στις ΗΠΑ καθώς η Σιγκαπούρη το απαγορεύει δια νόμου. Η προσπάθεια του 46χρονου να υιοθετήσει το παιδί του μέσω της νόμιμης οδού απορρίφθηκε, αφήνοντάς τον χωρίς γονικά δικαιώματα.


Οι γάμοι ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζονται στην Σιγκαπούρη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομο. Το 4 ετών, τώρα, παιδί θεωρείται «νόθο» στα μάτια του νόμου της χώρας καθώς η παρένθετη μητέρα και ο βιολογικός πατέρας δεν έχουν παντρευτεί.


Η μητέρα, η οποία αίρει όλα τα γονικά δικαιώματά της λόγω της συμφωνίας με τον 46χρονο, είναι επίσης αλλοδαπή, κάτι που δεν επιτρέπει στο παιδί να πάρει την υπηκοότητα του πατέρα. Η δότρια του ωαρίου ωστόσο δεν έχει ταυτοποιηθεί.


Ο 46χρονος πατέρας έμεινε χωρίς γονικά δικαιώματα παρά το γεγονός ότι του είχε επιτραπεί να παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό του παιδιού. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε σχέση με τον σύντροφό του εδώ και 13 χρόνια, ο 46χρονος θα είναι ο μόνος που θα έχει γονικά δικαιώματα όταν η υιοθεσία αποφασιστεί υπέρ του.


Σύμφωνα με το νόμο της Σιγκαπούρης, τα παιδιά μπορούν να υιοθετηθούν είτε από παντρεμένα ζευγάρια είτε από singles. Στην περίπτωση  του 46χρονου, ο οποίος δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να παντρευτεί τον σύντροφό του, η υιοθεσία θα καταχωρηθεί στον ίδιο. 


Η αρχική αίτηση υιοθεσίας είχε απορριφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο παρά το γεγονός ότι ο δικαστής είχε δηλώσει ότι η απόφαση δεν έγινε βάσει της κριτικής για το πώς «πρέπει να είναι μία οικογένεια».


Ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση, Shobha Nair, υποστήριξε ότι η απόφαση βγήκε με κριτήριο την οικονομική συναλλαγή που έγινε με την παρένθετη μητέρα.


Ωστόσο τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Σιγκαπούρης έκρινε ότι ο 46χρονος άνδρας θα έχει το δικαίωμα να υιοθετήσει το παιδί του.
Η απόφαση για την υιοθεσία, σύμφωνα με τους δικαστές, «δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως έγκριση σε χάρη του άνδρα που άσκησε την έφεση».

Οι ίδιοι εξηγούν ότι δόθηκε «σημαντικό βάρος» στο να μην παραβιαστεί η δημόσια πολιτική που αφορά στη δημιουργία οικογενειών από άτομα του ίδιου φύλου. Οι δικαστές κατέληξαν στην απόφαση θέλοντας να προάγουν την ευημερία του παιδιού δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον του. 

Με πληροφορίες από το BBC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ