Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, διαπιστώθηκε μία προσπάθεια αποκατάστασης των εκρηκτικών σχέσεων, αλλά και οι βαθύτατες διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο αμφισβήτησε έντονα την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στη χώρα του, ζητώντας από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που του έθεσε το ερώτημα «να του δώσει τη λίστα» με τα ονόματά τους ώστε να τους αποφυλακίσει αμέσως.
«Αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι; Δώστε μου αμέσως τη λίστα για να τους απελευθερώσω (...) Δώστε μου το όνομα ή τα ονόματα (...) Αν υπάρχουν, θα απελευθερωθούν πριν πέσει η νύχτα», διαβεβαίωσε, εμφανώς ενοχλημένος (σ.σ. Για τον Ραούλ Κάστρο, αυτή ήταν μια από τις σπάνιες φορές που δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους)
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του Κάστρο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έχουν «σοβαρές διαφορές», συμπεριλαμβανομένων και των τομέων που αφορούν «τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το μέλλον της Κούβας «θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς», υπογράμμισε ο Ομπάμα. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις «ειλικρινείς συνομιλίες της» με τις κουβανικές αρχές για τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
«Είχαμε μια καλή συζήτηση για τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος έχοντας στο πλάι του τον Κουβανό ομόλογό του, στη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Μέγαρο της Επανάστασης, το σύμβολο του αγώνα της Κούβας κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού».
«Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου εδώ δείχνει μέχρι ποιου σημείου είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις», συνέχισε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί την Κούβα απειλή για τις ΗΠΑ και ότι η αλλαγή στις σχέσεις τους δεν θα γίνει εν μία νυκτί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια, κάλεσε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο σε βάρος του νησιού. «Ο κατάλογος με τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως κυβέρνηση μικραίνει ολοένα και περισσότερο και οι αλλαγές τώρα θα εξαρτηθούν από το Κογκρέσο», υπογράμμισε.
Οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 και η Ουάσινγκτον διέγραψε την Κούβα από τον κατάλογο τον χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Ο Ομπάμα δήλωσε πεπεισμένος ότι το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας θα τερματιστεί αλλά δεν είναι βέβαιος για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Η άρση των κυρώσεων, συνέχισε, θα εξαρτηθεί εν μέρει από την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν αλλαγές σε καμία χώρα και ότι αυτές θα πρέπει να προέλθουν εκ των έσω.
Ο Ραούλ Κάστρο επέμεινε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πληροί όλα κριτήρια όσον αφορά την τήρηση όλων των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε τον Ομπάμα να εργαστούν μαζί ώστε όλες οι χώρες να ανταποκριθούν σε αυτά.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ομπάμα είπε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις «εποικοδομητικές ιδέες» του Κάστρο για τη φτώχεια και τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ. Επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα ξεκινήσουν από φέτος απευθείας εμπορικές πτήσεις προς την Κούβα και ζήτησε από τον Ραούλ Κάστρο να επιτρέψει η Αβάνα τη σύσταση περισσότερων κοινών εταιρειών αλλά και δώσει το πράσινο φως σε ξένες εταιρείες να προσλαμβάνουν απευθείας Κουβανούς υπαλλήλους.
Ο Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι τα τελευταία μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών των εμπορικών ανταλλαγών και των περιορισμών στα ταξίδια προς την Κούβα είναι θετικά αλλά δεν επαρκούν. Τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν «βαθιές διαφορές» που δεν θα εξαφανιστούν ποτέ αλλά θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή την τέχνη της πολιτισμένης συνύπαρξης.
Σημείωσε επίσης ότι το εμπάργκο και η αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο παραμένουν εμπόδια για την εξομάλυνση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων.