Η παραπληροφόρηση στη νέα εκπομπή της Γκουίνεθ Πάλτροου στο Netflix θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την δημόσια υγεία, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος της Αγγλίας, Σάιμον Στίβενς.
Το «Goop Lab», που γυρίζεται στην έδρα της εταιρείας της ηθοποιού, Goop, ασχολείται με την αποτελεσματικότητα εναλλακτικών θεραπειών, για σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο πως το Netflix ξεκαθαρίζει ότι η σειρά αυτή «είναι σχεδιασμένη ώστε να διασκεδάζει, όχι να παρέχει ιατρικές συμβουλές». Όμως, ο Στίβενς έκανε λόγο για διασπορά παραπληροφόρησης.
Εκπρόσωπος της Goop απάντησε ότι «είναι ειλικρινές όταν καλύπτουμε θέματα που μπορεί να μην υποστηρίζονται από την επιστήμη ή να είναι στα αρχικά στάδια της αξιολόγησης». Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 24 Ιανουαρίου και. σε έξι επεισόδια, η Πάλτροου επιστρατεύει τη βοήθεια γιατρών, ερευνητών και εναλλακτικών θεραπευτών για να διερευνήσει διάφορες πρακτικές, από «ενεργειακούς εξορκισμούς», μέχρι τη χρήση ψυχεδελικών φαρμάκων για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών.
Όμως ο Σάιμον Στίβενς έκανε λόγο για «αμφίβολα προϊόντα ευεξίας και αναξιόπιστες διαδικασίες» που εμφανίζονται στη σειρά, μιλώντας σε ακαδημαϊκή εκδήλωση στην Οξφόρδη. «Η Goop εμφανίστηκε με μια νέα τηλεοπτική σειρά, στην οποία η Γκουίνεθ Πάλτροου και η ομάδα της δοκιμάζουν το vampire facial (σ.σ. πρακτική αναδόμησης προσώπου) και υποστηρίζουν κάποιον ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τόσο το οξύ ψυχολογικό τραύμα όσο και τις συνέπειές του, απλά κουνώντας τα χέρια του πάνω από το σώμα του πελάτη», είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας Αγγλίας, ενώ κατηγόρησε την Πάλτροου ότι προωθεί προϊόντα που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
«Τα fake news παλιότερα διαδίδονταν από στόμα σε στόμα. Όλοι ξέρουμε τώρα ότι τα ψέματα και η παραπληροφόρηση μπορούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου με το πάτημα ενός κουμπιού», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων ο Στίβενς, εξηγώντας πώς η παραπληροφόρηση και οι μύθοι έχουν ενισχυθεί εξαιτίας παραπλανητικών ισχυρισμών που γίνονται στο διαδίκτυο.
«Αν και ο όρος fake news κάνει τους περισσότερους να σκέφτονται την πολιτική, η λογική ανησυχία των ανθρώπων για την υγεία τους, και ιδιαίτερα για την υγεία των αγαπημένων τους, κάνει αυτό το έδαφος ιδιαίτερα πρόσφορο για τσαρλατάνους, κομπογιαννίτες και τρελούς», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από BBC