Οργή και ακραία επεισόδια στην Κίνα για τα μέτρα της Covid-19: «Από το 1989 είχαν να δουν τέτοιες διαδηλώσεις»

Νέα «πλατεία Τιενανμέν» το κύμα οργής στην Κίνα-Από το 1989 είχαν να δουν τέτοιες διαδηλώσεις Facebook Twitter
Αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι η αστυνομία σταματούσε ανθρώπους και έψαχνε τα τηλέφωνά τους
0

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στην Κίνα με επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων της Covid. Την ίδια στιγμή διεθνή μέσα στηλιτεύουν την πολιτική του Πεκίνου.

Η Κίνα σε αναμμένα κάρβουνα καθώς η Σαγκάη κλείνει επιχειρήσεις και θέτει σε καραντίνα στενές επαφές, αναφέρουν οι Financial Times και προσθέτουν πως η λογοκρισία έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

Η αστυνομία έχει αναπτύξει ασυνήθιστα πολλές δυνάμεις τους δρόμους, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις αντιδράσεις από την λεγόμενη «εξέγερση του λευκού χαρτιού». Έχει καταγραφεί επίσης σωρεία καταγγελιών για ανακρίσεις διαδηλωτών και έρευνες στα τηλέφωνά τους.

Η κρίση διογκώνεται μετά τις διαδηλώσεις των περασμένων ημερών κυρίως στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, εναντίον των ακραίων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας τρία χρόνια μετά την εκδήλωσή της.

Παράλληλα η συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας πολλαπλασιάζεται καθώς προς στήριξη των Κινέζων διαδηλωτών πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από κινεζικές πρεσβείες σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι η αστυνομία σταματούσε ανθρώπους και έψαχνε τα τηλέφωνά τους για να ελέγξει αν είχαν εγκαταστήσει VPN για να παρακάμπτουν τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις στο διαδίκτυο, καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter, οι οποίες απαγορεύονται στην Κίνα.

Μια γυναίκα δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι η ίδια και πέντε φίλοι της που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο Πεκίνο δέχθηκαν τηλεφωνήματα από την αστυνομία, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονταν. Δεν είναι σαφές πώς η αστυνομία ανακάλυψε την ταυτότητα των διαδηλωτών.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την Τρίτη (29/11) μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από πέντε ημέρες ανόδου ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Από το 1989 είχαν να δουν τέτοιες κινητοποιήσεις

Αναλυτές αναφέρουν πως αυτές οι κινητοποιήσεις είναι οι πιο εκτεταμμένες από το 1989. Παρά τις επιπτώσεις στην οικονομία και στο εισόδημα των νοικοκυριών, οι κινεζικές αρχές αγνοούν τα αιτήματα του πληθυσμού.

Το κύμα οργής ακολουθεί τις διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες στο Urumqui , την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Xinjiang, οι οποίες απαιτούσαν τον τερματισμό των περιορισμών στην υγεία. Ο τοπικός πληθυσμός κατηγόρησε τις αρχές για τον θάνατο 10 ανθρώπων στις 25 Νοεμβρίου σε πυρκαγιά σε κτίριο, επειδή όπως καταγγέλλεται τα δρακόντεια μέτρα κατά του Covid εμπόδιζαν τη διαφυγή τους.

Παίρνει πολιτικές διαστάσεις

Ο κόσμος στις διαδηλώσεις επαναλάμβανε συνθήματα όπως «Κομμουνιστικό Κόμμα, παραιτήσου» και «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου». Κάποιοι παρευρισκόμενοι φώναξαν «δεν θέλουμε τεστ μπατονέτας. Θέλουμε ελευθερία». Πρόκειται για ένα αίτημα παρόμοιο με αυτό που τέθηκε στο Πεκίνο πριν από το 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ τον Οκτώβριο από έναν μεμονωμένο διαδηλωτή.

Στα κοινωνικά δίκτυα συνεχίζουν να κυκλοφορούν εικόνες από τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη. Το γεγονός προκαλεί σάλο γιατί από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν ζήτησε ανοιχτά την «παραίτηση» της κομμουνιστικής ηγεσίας.

Οι αρχές ενίσχυσαν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και απέκλεισαν τους λογαριασμούς των χρηστών που μοιράζονταν φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. Εμπνευσμένοι από τη διαμαρτυρία της Σαγκάης, διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους στο Σιτσουάν και φώναζαν «όχι στη δια βίου ηγεσία, η Κίνα δεν χρειάζεται αυτοκράτορα», «ελευθερία του λόγου, ελευθερία του Τύπου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM