Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιουέρι Μουσέβενι, κάλεσε τους Αφρικανούς ηγέτες να απορρίψουν την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας», δείχνοντας ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Μάρτιο από τη βουλή της Ουγκάντας και προβλέπει από ισόβια κάθειρξη έως και θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, το έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα χειρότερα του είδους στον κόσμο και έχει καλέσει τον Μουσέβενι να μην το υπογράψει.
Ο πρόεδρος της Ουγκάντας προέβη σε ομοφοβικό παραλήρημα σε ομιλία του. Δήλωσε ότι η ομοφυλοφιλία είναι «μια μεγάλη απειλή και κίνδυνος για την αναπαραγωγή της ανθρώπινης φυλής». «Η Αφρική θα πρέπει να ηγηθεί για να σώσει τον κόσμο από αυτό τον εκφυλισμό και την παρακμή, που είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνος για την ανθρωπότητα. Αν οι άνθρωποι του αντίθετου φύλου σταματήσουν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον, τότε πώς θα αναπαραχθεί η ανθρώπινη φυλή;», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Μουσέβενι εξήρε τους βουλευτές της Ουγκάντας για την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά των ομοφυλόφιλων και δεσμεύτηκε «ποτέ να μην επιτρέψει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας» στη χώρα, τονίζοντας ότι «αυτό δεν θα γίνει ποτέ ανεκτό».
«Σχεδιάζουν αφρικανική στρατηγική για την καταπολέμηση της ομοφυλοφιλίας»
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν έπειτα από συνέδριο για τις «οικογενειακές αξίες», στο οποίο συμμετείχαν βουλευτές και αντιπρόσωποι 22 αφρικανικών χωρών. Σε αυτό, ο Κενυάτης βουλευτής Τζορτζ Πίτερ Καλούμα, υποστήριξε ότι «ένα άτομο που προτείνει ότι θα πρέπει να γίνονται γάμοι ομόφυλων ζευγαριών ή να υπάρχουν ομόφυλες σχέσεις, είναι κάποιος που επιδιώκει να αφανίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα».
«Σχεδιάζουν μια αφρικανική στρατηγική για την καταπολέμηση της ομοφυλοφιλίας. Θέλουν οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να δεσμευτούν σε αυτό που αποκαλούν αφρικανική θέση», δήλωσε ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής από την Ουγκάντα, που παρακολούθησε μέσω Zoom το συνέδριο, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο.
Στο συνέδριο η Ζάμπια, η Τανζανία και η Γκάνα- χώρες που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η Κάμαλα Χάρις- κλήθηκαν να «απορρίψουν την αμερικανική επιρροή», σύμφωνα με τον ακτιβιστή. Πολλές άλλες αφρικανικές χώρες φέρονται να ετοιμάζουν νομοσχέδια παρόμοια με εκείνο που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Ουγκάντας. Μεταξύ αυτών είναι η Κένυα, η Γκάνα και το Μαλάουι.
Με πληροφορίες από Guardian