Η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι παρατήρησε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ξεκινάει τη νέα αναμενόμενη επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αυξάνοντας την ένταση των επιθέσεων στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Χαρκόβου.
Σε ανάρτηση της στο Facebook, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στο να θέσει υπό τον έλεγχο της το σύνολο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Αναφέρει επίσης ότι μάχες διεξάγονται στην πόλη της Μαριούπολης, όπου όπως είπε η Ρωσία επιχειρεί να εισβάλει στο λιμάνι της πόλης.
«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και του Χαρκόβου, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε νωρίτερα ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης. «Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», είπε.
Την ίδια ώρα, παρά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει να καταλάβει το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα του Azovstal. Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, η Μαριούπολη έχει καταληφθεί σχεδόν εντελώς πλέον, ενώ το ουκρανικό τάγμα Αζόφ εξακολουθεί να αμύνεται στο εν λόγω εργοστάσιο.
Στο μεταξύ, ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Sybilline, είπε στο BBC ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη 500 έως 800 Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη.
«[Το χαλυβουργείο] έχει πυρηνικές αποθήκες, σήραγγες και είναι κατασκευασμένο για να επιβιώνει σε μια πυρηνική σύγκρουση. Είναι πραγματικά καλά προετοιμασμένοι για άμυνα», είπε και πρόσθεσε ότι οι αμυνόμενοι «είχαν στη διάθεσή τους περισσότερες από 50 ημέρες για να το οχυρώσουν και να δημιουργήσουν οδούς διαφυγής».
«Υποψιάζομαι ότι αν δε φύγουν, θα είναι εκεί για πολύ καιρό. Είναι θεμιτό να πούμε ότι θα υπάρξει μια αντίσταση αντάρτικου τύπου», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης υποστήριξε ότι περίπου 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν δια της βίας στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό από ανεξάρτητες πηγές ενώ η Ρωσία αρνείται μέχρι σήμερα ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.