Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε 500 τ.χλμ εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα σε δύο εβδομάδες αντεπίθεσης στην περιοχή της Χερσώνας σε μία πρώτη αριθμητική εκτίμηση των ουκρανικών νικών.
«Οι επιτυχίες μας αυτές τις δύο εβδομάδες είναι αρκετά πειστικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ναταλία Γκουμενιούκ, στρατιωτική εκπρόσωπος για τον νότο, «απελευθερώσαμε περίπου 500 τ. χλμ» κυρίως τις κοινότητες Βισοκοπίλια, Μπιλογκίρκα, Σούχι, Σταβόκ και Μιρολιουμπίφκα.
Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως βομβάρδισε ζώνες στην περιοχή του Χαρκόβου, που ανακαταλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις δυνάμεις του Κιέβου στη διάρκεια μιας ξαφνικής αντεπίθεσης.
«Στις ζώνες των κοινοτήτων Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, επλήγησαν μαχητές και εξοπλισμός του εθνικιστικού σχηματισμού 'Kraken' της 113ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας εδαφικής άμυνας και της 93ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη Monde, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στο «τρίτο στάδιο» και οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες θα έχουν αποτέλεσμα «χιονοστιβάδας» μέχρι την ήττα του ρωσικού στρατού.
«Η εκστρατεία αντεπίθεσης είναι το τρίτο στάδιο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται γρήγορα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και δηλώνουν ότι έχουν ανακτήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Το πρώτο στάδιο στον πόλεμο είχε σκοπό να αποτρέψει τους Ρώσους. Το δεύτερο, να εγκαθιδρύσει μια ισορροπία ανάμεσα σε εκείνους και σε εμάς στο μέτωπο, να σταθεροποιήσει το μέτωπο, και να δοκιμάσει τις ικανότητες αντοχής τους», είπε ο υπουργός.
«Το επιτελείο μας συνέλαβε ένα σχέδιο ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας - αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά συστήματα πυροβολικού Himars για να αποκόψουμε τις γραμμές επιμελητειακής υποστήριξης του εχθρού, να καταστρέψουμε τις αποθήκες καυσίμων, πυρομαχικών του κ.λπ. Είναι το τρίτο στάδιο του πολέμου που ξεκίνησε στον νότο και στον βορρά στους τομείς της Χερσώνας και του Χαρκόβου», εξηγεί.
Ο σκοπός της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών «περιλαμβανομένης της Κριμαίας (που προσαρτήθηκε το 2014), του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ (στο ανατολικό Ντονμπάς). Οι συνοριοφρουροί μας θα εγκαταστήσουν τα φυλάκιά τους στα ρωσοουκρανικά σύνορα, εκεί όπου βρίσκονταν το 1991», είπε.
Εκτός από την «πλήρη απελευθέρωση» των ουκρανικών εδαφών, το Κίεβο διεκδικεί «έναν εντελώς καθαρό οδικό χάρτη για την ανάληψη της ευθύνης των Ρώσων για τα εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου πολέμου, ο Ρέζνικοφ αρνείται να κάνει προβλέψεις, αλλά λέει πως «θα είναι σαν χιονοστιβάδα, θα αρχίσει να κυλάει, να κυλάει, και θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο μεγάλη. Και θα δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο να σημάνει υποχώρηση».
Τουλάχιστον 1.000 νεκροί στο Ιζούμ από την έναρξη του πολέμου
Παράλληλα, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες σε εχθροπραξίες στην πόλη Ιζιούμ αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος, όπως δήλωσε σήμερα Ουκρανός αξιωματούχος, δύο ημέρες μετά την ανακατάληψη του σημαντικού αυτού κέντρου τροφοδοσίας από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Το Ιζιούμ αποτέλεσε για μήνες βασικό προπύργιο της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ουκρανία και η ανακατάληψή του από τις ουκρανικές δυνάμεις αντιπροσωπεύει σημαντικό πισωγύρισμα για αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
«Το Ιζιούμ υπέφερε πολύ λόγω της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Μαξίμ Στρελνίκοφ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προσθέτοντας ότι το 80% των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού συστήματος θέρμανσης, έχει καταστραφεί.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι δυστυχώς πέθαναν ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων αλλά πιστεύουμε ότι ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων υπέφερε καθώς δεν κατάφερε να λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια καθώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο Ιζιούμ τον Μάρτιο», δήλωσε.
Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε την πηγή για τις πληροφορίες αυτές και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τον εκτιμώμενο απολογισμό. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.
Ο Στρελνίκοφ προσέθεσε ότι μόλις 10.000 άνθρωποι περίπου παρέμεναν στο Ιζιούμ, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης προπολεμικά.
Με πληροφορίες του Reiiters/ΑΠΕ/AFP