Αποδεικτικά στοιχεία που παραθέτει η Ουκρανία δείχνουν πως η Ρωσία επιτέθηκε στο Χάρκοβο με πυραύλους που είχε προμηθευτεί από τη Βόρεια Κορέα.
Αρχικά, ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έπληξε την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα με πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εισβολής της. Στη συνέχεια, ο Ντμίτρο Τσουμπένκο, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα, υποστήριξε ότι ο πύραυλος, ένας από τους πολλούς που έπληξαν την πόλη του Χαρκόβου στις 2 Ιανουαρίου, ήταν οπτικά και τεχνικά διαφορετικός από τα ρωσικά μοντέλα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η μέθοδος παραγωγής δεν είναι πολύ σύγχρονη. Υπάρχουν παρεκκλίσεις από τους τυπικούς πυραύλους Iskander, που είδαμε στο παρελθόν σε πλήγματα στο Χάρκοβο. Αυτός ο πύραυλος είναι παρεμφερής με έναν από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους». Παράλληλα, ο Ντμίτρο Τσουμπένκο παρουσίασε τα θραύσματα του πυραύλου στα μέσα ενημέρωσης.
Συμπλήρωσε πως ο πύραυλος ήταν κατά τι μεγαλύτερος σε διάμετρο σε σχέση με τον ρωσικό Iskander, ενώ η κεφαλή του, οι εσωτερικές ηλεκτρικές περιελίξεις και το πίσω τμήμα του πυραύλου επίσης είναι διαφορετικά. Συμπέρανε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε προς την εκδοχή ότι αυτός πιθανόν να είναι ένας πύραυλος τον οποίο προμήθευσε η Βόρεια Κορέα», ωστόσο δεν ανέφερε την ακριβή ονομασία του πυραύλου.
Παράλληλα, κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέσθηκαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι πύραυλοι που κατασκευάσθηκαν εκτός Ρωσίας εκτοξεύθηκαν στην επαρχία στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία επιτέθηκε στο Χάρκοβο με πολλούς πυραύλους αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με πυραύλους και drone μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Από τη ρωσική επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 60.
Να σημειωθεί πως η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς εμπάργκο όπλων που της έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη από τότε που έκανε δοκιμή πυρηνικής βόμβας το 2006. Μάλιστα, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία ενέκρινε και η Ρωσία, απαγορεύουν στις χώρες να εμπορεύονται όπλα ή άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με τη Βόρεια Κορέα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters