Κυρώσεις σε τρεις δισεκατομμυριούχους Ρώσους ολιγάρχες επιβλήθηκαν νωρίτερα σήμερα από το Λονδίνο στο πλαίσιο της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Ο λόγος για τους Μπόρις Ρότενμπεργκ, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Γκενάντιι Τιμτσένκο.
Τα περιουσιακά στοιχεία των τριών υπερπλούσιων ολιγαρχών «πάγωσαν» από τη βρετανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Πούτιν να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.
«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε νωρίτερα ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.
Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι συνιδιοκτήτης της SMP Bank και φέρεται να γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο από το τζούντο. Ελέγχει σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας στη μετασοσιαλιστική Ρωσία. Σύμφωνα με το Forbes, ο Ρότενμπεργκ βρίσκεται στη θέση 2.378 της παγκόσμιας κατάταξης πλουσίων το 2021 με περιουσία που ανέρχεται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ανιψιός του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ έγινε δισεκατομμυριούχος αφού κληρονόμησε μια σειρά από επενδύσεις από τον πατέρα του Αρκάντι. Το Forbes με βάση μέτρηση του 2018, υπολογίζει την περιουσία του στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια πράγμα που τότε τον κατέτασε στο 1.999 της λίστας.
Ο Τιμτσένκο, είναι δισεκατομμυριούχος που ελέγχει τον επιχειρηματικό Όμιλο Βόλγα. Θεωρείται ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και είναι γνωστό πως είναι φανατικός του χόκεϊ επί πάγου. Η περιουσία του Τιμτσένκο ξεπερνά τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια και το Fobes στη μέτρηση του 2021 τον κατέταξε στη θέση 78 της λίστας.
Παρά την επιβολή των κυρώσεων, πολλοί βουλευτές κάλεσαν τον Τζόνσον σε αυστηρότερα μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών. Ορισμένοι μάλιστα πρότειναν την εκδίωξή τους από το Σίτι του Λονδίνου όπου και δραστηριοποιούνται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η βρετανική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ελκυστικό προορισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τους περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες.
Παράλληλα, όπως αποδείχτηκε, τα τρία αυτά άτομα είχαν ήδη υποστεί κυρώσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται ελεύθερα.
Με πληροφορίες από Daily Mail και Forbes