Ουρακοτάγκος αναγνωρίστηκε ως «άτομο» στην Αργεντινή

Ουρακοτάγκος αναγνωρίστηκε ως «άτομο» στην Αργεντινή Facebook Twitter
0

Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνώρισε έναν ουρακοτάγκο ως «μη- ανθρώπινο άτομο», το οποίο στερείται παράνομα την ελευθερία του. Έτσι, η 29χρονη Σάντρα, η οποία βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες, μπορεί να ελευθερωθεί και να μεταφερθεί σε ένα φυσικό καταφύγιο.

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων συμπλήρωσαν τον Νοέμβριο μία αναφορά habeas corpus – ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται συνήθως προκειμένου να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της κράτησης ή της φυλάκισης ενός ατόμου.

Το δικαστήριο με τη σειρά του έκρινε ότι ο ουρακοτάγκος έχει επαρκείς γνωστικές λειτουργίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο, τονίζοντας ότι η Σάντρα δικαιούται τα βασικά δικαιώματα ενός «μη- ανθρώπινου ατόμου». Ο ζωολογικός κήπος έχει 10 ημέρες στη διάθεσή του, για να προχωρήσει σε έφεση.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ακτιβιστές χρησιμοποιούν την αναφορά habeas corpus στην προσπάθεια να απελευθερώσουν άγρια ζώα που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία. Ωστόσο, δεν έχει πάντα την ίδια επιτυχία. 

Αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε μία παρόμοια υπόθεση αυτόν τον μήνα, αρνούμενο να αναγνωρίσει ως «άτομο» τον χιμπατζή Τόμι. Ίδια κατάληξη είχε και η μήνυση που κατέθεσε το 2011 η οργάνωση PETA εναντίον του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld, υποστηρίζοντας ότι πέντε φάλαινες όρκα αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι. Το δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο απέρριψε την υπόθεση.

H Sandra και το μωρό της στο κλουβί τους στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ες αύριον τα σπουδαία» λέει ο Τραμπ για Ουκρανία: «Μπορεί ακόμη να υπογραφεί η συμφωνία»

Διεθνή / «Ες αύριον τα σπουδαία» λέει ο Τραμπ για Ουκρανία: «Μπορεί ακόμη να υπογραφεί η συμφωνία»

«Απλώς πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευγνώμων», είπε για τον Ζελένσκι - Προανήγγειλε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή και τον «σπουδαίο ηγέτη», Χαβιέρ Μιλέι 
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Διεθνή / Η Ευρώπη έχει τα χρήματα για να σώσει την Ουκρανία, χρειάζεται όμως βούληση

Η στρατηγική των ΗΠΑ για την ειρήνη φαίνεται να βασίζεται στον κατευνασμό του Κρεμλίνου. Άλλοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να διαμορφώσουν το τελικό παιχνίδι του πολέμου.
LIFO NEWSROOM
Διχασμένοι οι Μαερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Διεθνή / Διχασμένοι οι Αμερικανοί για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του CNN

Oι Αμερικανοί αξιολογούν τις επιδόσεις του Ντόναλντ Τραμπ με βάσει τη δημοφιλία του, το αν έχει θέσει σωστές προτεραιότητες και το αν η πολιτική του οδηγεί τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση
LIFO NEWSROOM