Πριν από δύο μέρες εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα για συζητήσεις στα κατεχόμενα αναφερόμενα στο θέμα της Αμμοχώστου και το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε Ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν δημοσιευθεί στον τουρκοκυπριακό Τύπο υπολογίζεται ότι εάν ανοίξει η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου θα μπορούν να επιστρέψουν γύρω στις 16 χιλιάδες κάτοικοι. Υπήρχαν επίσης πληροφορίες πως στα πλαίσια μονομερών κινήσεων από μέρους της τουρκικής πλευράς μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, είναι και η επιστροφή 4 χιλιάδων Μαρωνιτών στα χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος. Τόσο η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου όσο και τα δύο μαρωνίτικα χωριά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού κατοχικού στρατού.
Σύμφωνα με τον Ερχάν Αρικλί, ηγέτη του κόμματος «Αναγέννηση» η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ανακοινώσει ότι «οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών» έχουν τελειώσει και θα πρέπει να γίνουν επειγόντως κινήσεις με το θέμα των Βαρωσίων και την κλειστή περιοχή της πόλης. Με γραπτή του δήλωση ο Αρικλί υποστήριξε πως η «κυβέρνηση» των κατεχομένων θα έπρεπε να είχε δράσει εδώ και καιρό γιατί η παρούσα κατάσταση της πόλης δεν συμφέρει κανένα.
Στήνουν σενάριο Αμμοχώστου
Το τουρκικό σχέδιο, όπως καταγράφεται μέσα από δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, κινείται πάνω σε μια γνωστή θεματολογία αφού σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν και σχετίζονται με Αμμόχωστο, Μαρωνίτες, την «επιτροπή αποζημιώσεων» και το λεγόμενο εμπάργκο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα, το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα βήματα:
1ο - Μελέτη για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων (σε ορισμένα δημοσιεύματα είχε αναφερθεί πως στη διάρκεια των συσκέψεων στα κατεχόμενα είχε εκφραστεί η άποψη η περιοχή να ανοίξει για να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της πόλης, αλλά υπό τον έλεγχο του κατοχικού καθεστώτος).
2ο - Άνοιγμα των διαδικασιών για επιστροφή των Μαρωνιτών στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. (Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει).
3ο - Η «επιτροπή αποζημιώσεων» να εντατικοποιήσει το έργο της και να εξευρεθούν πόροι ώστε να αποζημιωθούν οι Ελληνοκύπριοι. (Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της έναντι της «επιτροπής», ανοίγοντας τα ταμεία για να δοθούν χρήματα και να σταματήσει να ζητά από το ψευδοκράτος να μοιραστούν το κόστος των αποζημιώσεων).
4ο - Προσπάθειες για άρση των «εμπάργκο που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους». (Κινήσεις που είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να αποδώσουν οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα).
Ο ΟΗΕ δεν έχει ενημερωθεί
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμία ενημέρωση, μέχρι στιγμής, για οποιαδήποτε σχέδια από τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή των Ηνωμένων Εθνών, κληθείσα να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα.
"Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια σχέδια", ήταν το σχόλιο από το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τ/κ πηγή, που επικαλείται το δημοσίευμα που υπογράφει η δημοσιογράφος Esra Aygin, η τ/κ πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ. "Δεν αληθεύει ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση. Όλη η εργασία που γίνεται αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν μιλά για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τ/κ έλεγχο." είπε η ίδια πηγή.
Κινήσεις αντιπερισπασμού
Νομικά και πολιτικά μέτρα άρχισε να μελετά η Κυβέρνηση προκειμένου να απαντήσει αποτρεπτικά στις όποιες περαιτέρω κινήσεις της Τουρκίας στο θέμα της Αμμοχώστου αλλά και στα μαρωνίτικα χωριά, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελέυθερος».
Για το ζήτημα που προκύπτει από τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για μονομερείς κινήσεις και προκλήσεις νέων τετελεσμένων θα ενημερωθεί και το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποφεύγουν να πάρουν ευθέως θέση επί του όλου θέματος, αν και αφήνουν να διαφανεί μια αντίθεση προς τις ενέργειες των Τούρκων.
Μεταφέροντας τη θέση της Κυβέρνησης ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις ανακοινώσεις από τ/κ πλευράς για Αμμόχωστο, η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά νομικά και πολιτικά μέτρα ή αποφάσεις που θα είναι προληπτικά, ωστόσο δεν θέλησε να αναφέρει τα βήματα που θα ακολουθηθούν. Όσον αφορά στο ζήτημα επιστροφής στα μαρωνίτικα χωριά επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν ο οποίος θέλει να επιστρέψει υπό τουρκοκυπριακή κατοχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η απόφαση λήφθηκε στην παρουσία του αρχηγού του τουρκικού στρατού και του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα. Δείγμα τού ποιος ελέγχει και λαμβάνει τις αποφάσεις.
Για τη Λευκωσία είναι ένα θέμα η εξαγγελία και άλλο η υλοποίηση και ο βαθμός που μπορεί να υλοποιηθεί, γι' αυτό και ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιμένει να δηλώνει πως πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού. Ανέφερε παράλληλα ότι το θέμα της περίκλειστης πόλης είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς πρόκειται για παραβίαση του στάτους κβο, θα είναι επέκταση της κατοχής, ενώ σημείωσε ότι τα μηνύματα που θα στείλει όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας δεν θα είναι θετικά όσον αφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού.
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ/ philenews.com/politis.com.cy