Ενώ οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υιοθετουν νέα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού, μία παμπ στο Τόκιο αποφάσισε να ακολουθήσει μία προσέγγιση ασυνήθιστη έως αμφιλεγόμενη για να προστατεύσει τους πελάτες της.
Προτού τούς επιτραπεί η είσοδος, οι πελάτες της Κichiri Shinjuku, μιας ιαπωνικού στυλ παμπ (γνωστής ως "izakaya") περνούν μέσα από ένα εκνέφωμα απολυμαντικού.
«Θέλουμε οι πελάτες μας να νιώθουν ασφαλείς όταν μπαίνουν. Το μέτρο αυτό το εφαρμόζουμε για να προωθήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού» αναφέρει η εκπρόσωπος της επιχείρησης, Ριέκο Ματσουνάγκα.
Με την άφιξή τους στην παμπ που βρίσκεται στη Σιντζούκου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, τους πελάτες υποδέχεται μία φωνή σε μία οθόνη που τους δίνει τις οδηγίες για τη συνέχεια. Πρέπει να πλύνουν τα χέρια τους, να θερμομετρηθούν και να παραμείνουν σε ένα ειδικό μπουθ που μοιάζει με τα σκάνερ των αεροδρομίων για τριάντα δευτερόλεπτα ώστε να απολυμανθούν με σπρέι με βάση τη χλωρίνη.
Έπειτα, στους πελάτες δίνεται ένας χάρτης που τους κατευθύνει για το πού θα κάτσουν και τους αποστέλλεται ένα μενού στα κινητά τους ώστε να δώσουν τις παραγγελίες τους.
Η συγκεκριμένη παμπ διαθέτει 103 καταστήματα σε ολόκληρη την Ιαπωνία, ωστόσο έως τώρα τα συγκεκριμένα μηχανήματα ψεκασμού έχουν τοποθετηθεί μόνο στο κατάστημα της Σιντζούκου στο Τόκιο και της Οσάκα.
Και παρότι η Ματσουνάγκα επικαλείται τις οδηγίες του ιαπωνικού υπουργείου Υγείας για τη χρήση του υποχλωριώδους οξέος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει πως ο ψεκασμός ανθρώπων με απολυμαντικό δεν ενδείκνυται.
«Ο ψεκασμός με απολυμαντικά μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στα μάτια, πρόβλημα στο αναπνευστικό και δερματικούς ερεθισμούς. Ο ψεκασμός ή το εκνέφωμα συγκεκριμένων χημικών όπως η φορμαλδεΰδη, παράγοντες με βάση το χλώριο και λοιπές ενώσεις του τεταρτοταγούς αμμωνίου, δεν συνιστώνται λόγω επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις όπου γίνεται χρήση των μεθόδων αυτών» αναφέρει αναθεωρημένη γνωμοδότηση του ΠΟΥ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Επιπλέον, ο ΠΟΥ επικαλείται έρευνες που υποδεικνύουν πως ο ψεκασμός με απολυμαντικά σε μία με «ευρεία περιοχή» είναι αποτελεσματικός στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια