Ο δισεκατομμυριούχος Ρώσος ολιγάρχης Βάτζιτ Αλεκπέροφ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν σε βάρος του η ΕΕ και η Βρετανία.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο Αλεκπέροφ- ο οποίος έχει φιλική σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν- ενημέρωσε επίσημα την Lukoil για την απόφασή του να παραιτηθεί σήμερα από τη θέση του προέδρου και από μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τον λόγο της παραίτησης, ούτε ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ο Αλεκπέροφ- ο δέκατος πλουσιότερος Ρώσος με περιουσία 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes- αποφάσισε να αποχωρήσει μετά τις κυρώσεις, προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της εταιρείας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Στις 3 Μαρτίου η εταιρεία είχε ταχθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει είχε εκφράσει ανησυχία για τα «τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία» και ζήτησε να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή της για την κατάπαυση του πυρός και την «επίλυση των προβλημάτων μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων και διπλωματίας».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lukoil, στον Αλεκπέροφ ανήκει το 3,12% των μετοχών της εταιρείας, ενώ είναι δικαιούχος άλλου 5,43%. Πέρυσι η Lukoil εταιρεία αύξησε την παραγωγή της σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που είναι λίγο κάτω από την παραγωγή χωρών όπως το Κατάρ και το Καζακστάν.
Η Lukoil είναι ανάμεσα στις 27 εταιρείες για τις οποίες ανέστειλε τη διαπραγμάτευση το χρηματιστήριο του Λονδίνου στις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά. Στην εταιρεία, που έχει την έδρα της στη Μόσχα, δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Όμως, ο ίδιος ο Αλεκπέροφ μπήκε στο στόχαστρο των κυρώσεων, εξαιτίας του ρόλου του στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.
«Μέσω της διεύθυνσης της Lukoil, ο Αλεκπέροφ συνεχίζει να αποκομίζει οφέλη και/ή συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ρωσίας, εργαζόμενος ως διευθυντής, διαχειριστής ή κάτι ισοδύναμο, οντοτήτων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας, ειδικότερα του ρωσικού ενεργειακού τομέα», επισημαίνεται στη βρετανική λίστα των κυρώσεων. Μόνο το 2020, στα ρωσικά ταμεία μπήκαν πάνω από 5 δισεκατομμύρια λίρες, από φόρους της Lukoil.
Οι κυρώσεις σε βάρος του Αλεκπέροφ είναι πιθανό να κατέστησαν πιο δύσκολο για εκείνον να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της εταιρείας. Οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν στον ίδιο, σε σκάφη ή αεροπλάνα που του ανήκουν, να μπουν στη Βρετανία και την ΕΕ, όπου η Lukoil έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο 71χρονος, πρώην εργαζόμενος στην εξόρυξη πετρελαίου, γεννήθηκε στο Μπακού. Έχει διατελέσει υφυπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σοβιετικής Ένωσης και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πήρε τον έλεγχο τριών μεγάλων κρατικών περιοχών με κοιτάσματα πετρελαίου και δημιούργησε τη Lukoil. Έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο πλευρό του Πούτιν και ήταν ανάμεσα στην ομάδα των ολιγαρχών που κλήθηκαν στο Κρεμλίνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters