Τα κινητά τηλέφωνα υψηλόβαθμου στελέχους του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φέρεται να χακαρίστηκαν επανειλημμένα με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus.
Πρόκειται για την Λάμα Φακίχ, την Αμερικανολιβανέζα διευθύντρια κρίσεων και καταστροφών της HRW, ενώ το χακάρισμα φέρεται να έγινε την εποχή που εκείνη ερευνούσε την καταστροφική έκρηξη που έγινε στη Βηρυτό τον Αύγουστο του 2020, η οποία στοίχισε πάνω από 200 ανθρώπινες ζωές.
Η HRW ανακοίνωσε ότι η Φακίχ ενημερώθηκε από την Apple στις 24 Νοεμβρίου 2021 ότι το προσωπικό της iPhone μπορεί να είναι υπό επίθεση με κρατική υποστήριξη. Έρευνα από την ομάδα ασφαλείας της οργάνωσης, η οποία επανεξετάστηκε από το Security Lab της Διεθνούς Αμνηστίας, διαπίστωσε ότι τα iPhone της Φακίχ προφανώς είχαν προσβληθεί από το Pegasus με τη λεγόμενη «zero-click» μέθοδο. Αυτή, επιτρέπει στους χειριστές του λογισμικού κατασκοπείας να προσβάλλουν ένα τηλέφωνο, χωρίς ο χρήστης του να κάνει τίποτα, όπως για παράδειγμα να ανοίξει ένα link.
In late November, after receiving an iMessage alert from Apple, I learned that #NSO’s #Pegasus spyware was used to infect my phone 5 times between April and August 2021. pic.twitter.com/Cusvuz7cHR
— Lama Fakih (@lamamfakih) January 26, 2022
Η ανάλυση της οργάνωσης διαπίστωσε πως οι δύο συσκευές της Φακίχ είχαν χακαριστεί το διάστημα από τις 6 Απριλίου 2021 έως τις 23 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Η οργάνωση δεν μπόρεσε να ταυτοποιήσει τον πελάτη της NSO Group που μπορεί να είναι πίσω από το φερόμενο χακάρισμα, αλλά ανέφερε ότι η Φακίχ επιβλέπει την αντίδραση για κρίσεις σε χώρες στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι: Ισραήλ/ Παλαιστίνη, Καζακστάν, Αιθιοπία, Συρία, Μιανμάρ, Λίβανος, Αφγανιστάν και ΗΠΑ.
Η Φακίχ δήλωσε στον Guardian ότι την εποχή που φέρεται να έγινε το χακάρισμα η ίδια εργαζόταν πιο εντατικά στην έρευνα για την έκρηξη στη Βηρυτό. Επίσης, εμπλεκόταν σε πρότζεκτ που αφορούσαν τη Γάζα και την Αιθιοπία εκείνη την εποχή.
«Πάντα ήμουν πολύ προσεκτική για τη σωματική ασφάλειά μου, αλλά ποτέ δεν συνέβη κάτι που να με κάνει να πιστέψω ότι έχω τεθεί σε κάποιου είδους κίνδυνο, ότι τα δεδομένα μου έχουν χακαριστεί ή ότι πράγματα έχουν διαρρεύσει», δήλωσε.
«Οπότε, όταν έλαβα αυτή την ειδοποίηση από την Apple υπήρχε κάποιος βαθμός δυσπιστίας ότι αυτό είχε συμβεί σε εμένα», συμπλήρωσε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι πάντα βάζει τα δυνατά της για να κρατήσει ιδιωτική την προσωπική ζωή της και να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνεί στο πλαίσιο της δουλειάς της.
«Και ξαφνικά, προσβλήθηκε το κινητό μου. Έχω χιλιάδες φωτογραφίες των μικρών παιδιών μου ή φωτογραφίες του γάμου μου και όλα αυτά είναι πολύ προσωπικά και σημαντικές αναμνήσεις που ξαφνικά δεν είναι δικές μου. Αυτό με έκανε να αισθάνομαι ανασφαλής», δήλωσε.
«Σε όλη μου την καριέρα προσπαθώ να προστατεύσω τα δικαιώματα των ανθρώπων. Και ξαφνικά προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δουλειά, για να τα υπονομεύσουν», υπογράμμισε.
Η NSO αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Guardian για την υπόθεση της Φακίχ, αλλά η εταιρεία είπε στην HRW ότι «δεν είχε γνώση για κάποιο ενεργό πελάτη που να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της ενάντια σε μέλος του προσωπικού του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Επίσης, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει αξιολόγηση των ισχυρισμών ότι η Φακίχ ήταν θύμα χακαρίσματος.
Όταν το Pegasus χρησιμοποιείται επιτυχώς, ο χρήστης του λογισμικού κατασκοπείας μπορεί να υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις, να δει φωτογραφίες του στόχου, να διαβάσει τα μηνύματά του και να μετατρέψει το τηλέφωνο σε συσκευή ακρόασης. Η NSO έχει ισχυριστεί ότι οι πελάτες της είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό μόνο για να βάλουν στο στόχαστρο εγκληματίες.
Με πληροφορίες από Guardian