Ξεκίνησε η δίκη της ομάδα των κακοποιών που χρησιμοποιούσαν το Skype και μία μάσκα σιλικόνης για να αποσπούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από πλούσιους παριστάνοντας Γάλλο υπουργό.
Ανάμεσα στα θύματα των ανδρών που παρίσταναν τον Jean-Yves Le Drian, που σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών, αλλά τότε υπουργός Άμυνας, βρίσκεται και ο δισεκατομμυριούχος πνευματικός ηγέτης Aga Khan, από τον οποίο απέσπασαν το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Από το 2015 και μετά «ο υπουργός», φορώντας μάσκα, πραγματοποίησε βιντεοκλήσεις σε πάνω από 150 θύματα και ζητούσε κονδύλια για μία μυστική επιχείρηση υποσχόμενος ανταπόδοση από το γαλλικό κράτος.
Τα χρήματα θα διοχετεύονταν σε «πληρωμές λύτρων» ή «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις». Από την πλευρά του, ο πραγματικός Jean-Yves Le Drian σε δηλώσεις του στα γαλλικά Μέσα εξέφρασε την ελπίδα πως η δικαιοσύνη θα τιμωρήσει τους απατεώνες όπως οφείλει προσθέτοντας πως ένιωσε αποτροπιασμό και προσβολή από την απάτη. Οι δύο Γαλλο-Ισραηλινοί, ο Gilbert Chikli, 54 ετών, και ο Anthony Lasarevitsch, 35 ετών, θεωρούνται οι ηγέτες της ομάδας. Το 2015, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε την ερήμην τον Chikli σε επτά χρόνια φυλάκισης για παρόμοιες απάτες που διέπραξε το 2005 και το 2006. Στις απάτες αυτές υποδύθηκε τον διευθύνοντα σύμβουλο πολλών εταιρειών.
Συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα μαζί με τον Lasarevitsch στην Ουκρανία. Στις τηλεφωνικές τους συσκευές, η αστυνομία βρήκε φωτογραφίες μίας μάσκας σιλικόνης του πρίγκιπα Αλβέρτου Β' του Μονακό, αποδεικτικό στοιχείο του ότι ετοίμαζαν άλλη μία απάτη. Στη δίκη, που ξεκίνησε σήμερα, δικάζονται επτά άτομα. Έξι από τους κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους οι Chikli και Lasarevitsch, κατηγορούνται τόσο για την απάτη "Le Drian" όσο και για την απόπειρα εξαπάτησης που θα ενέπλεκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Ένας ακόμα άνδρας κατηγορείται αποκλειστικά και μόνο για την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο Aga Khan, πνευματικός ηγέτης των ισραηλινών μουσουλμάνων που συνδέθηκε με την υπόθεση "Le Drian" πραγματοποίησε πέντε μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Πολωνία και την Κίνα. Τρεις από αυτές «πάγωσαν» ωστόσο 7,7 εκατ. ευρώ εξαφανίστηκαν.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Τούρκος μεγιστάνας İnan Kıraç φέρεται να έδωσε περισσότερα από 47 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων που κρατούνταν όμηροι στη Συρία. Ανάμεσα στους στόχους των κακοποιών ήταν και ο Ali Bongo, πρόεδρος της Γκαμπόν ενώ φέρεται να προσπάθησαν να εξαπατήσουν και την κυβέρνηση της Τυνησίας προτείνοντας την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι 19 εκατ. ευρώ.
Οι Chikli και Lasarevitsch αρνούνται τις κατηγορίες. Σε συνέντευξή του στην γαλλική τηλεόραση το 2010 για προηγούμενες απάτες ο Chikli είχε παραδεχθεί πως τον ιντριγκάρει το «παιχνίδι» της εξαπάτησης. «Είτε έχεις το χάρισμα, είτε όχι. Είναι σαν τους διάσημους ηθοποιούς. Όσον αφορά εμένα μπορείτε να πείτε πως έχω το χάρισμα».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια