Στα deepfakes είναι αφιερωμένο το εβδομαδιαίο εξώφυλλο του FT Magazine, απεικονίζοντας - με πολύ πειστικό τρόπο - ένα φιλί στο στόμα μεταξύ των δύο κυρίαρχων αντιπάλων για την κούρσα της προεδρίας των ΗΠΑ φέτος: του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτω από τη φωτογραφία τους, ο τίτλος γράφει: Fake. Είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η παραπληροφόρηση οδηγήσει στην καταστροφή.
Στο τεύχος αυτής της εβδομάδας, ο συγγραφέας του περιοδικού, Tim Harford, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με ένα εξώφυλλο που αναλύει την απόλυτη συσκευή παραπληροφόρησης της εποχής, το deepfake. «Τα deepfakes, όπως και όλα τα fakes, αυξάνουν την πιθανότητα οι άνθρωποι να μπερδέψουν ένα ψέμα με την αλήθεια, αλλά δημιουργούν επίσης χώρο για να μπερδέψουμε την αλήθεια με το ψέμα», προσθέτει. Και αναρωτιέται πόσο σύντομα οι πολιτικοί θα μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους αποδεικτικά στοιχεία σε ένα βίντεο για τη δική τους, κακή συμπεριφορά, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι το ίδιο το βίντεο είναι ψεύτικο.
Ακόμα και απλά τεχνάσματα, συνεχίζει η εφημερίδα, επιτυγχάνουν σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. «Ας πούμε ότι βρισκόμαστε στις εκλογές του 2016 και θέλετε να δημιουργήσετε ένα αστείο βίντεο με τον (διάσημο ηθοποιό και παλαιστή) Ντουέιν Τζόνσον να τραγουδάει ένα υβριστικό τραγούδι στην υποψήφια πρόεδρο Χίλαρι Κλίντον που να περιλαμβάνει και την αντίδρασή της σε αυτό. Οχι κάτι σπουδαίο, απλά για να γελάσετε. Είναι εύκολο: Βάζουμε πλάνα με τον Τζόνσον να τραγουδάει ένα υβριστικό τραγούδι για έναν άλλο παλαιστή. Προσθέστε πλάνα με τη Χίλαρι Κλίντον να δείχνει λίγο αμήχανη. Ενώστε τα -όπως έκανε ένα τρολ- και έχετε μια χοντροκομμένη φάρσα που απεικονίζει ένα γεγονός της προεκλογικής εκστρατείας που δεν συνέβη ποτέ».
Με δεδομένο ότι το 2024 θα είναι η χρονιά με τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία (κάλπες σε 76 χώρες), o αρθρογράφος της εφημερίδας Τιμ Χάρφορντ ρώτησε τους ειδικούς. Οι περισσότεροι του μετέφεραν την ανησυχία τους «ότι είναι θέμα χρόνου μια έξυπνη, καλά συγχρονισμένη παραπληροφόρηση να έχει ολέθριο αντίκτυπο, κρίνοντας το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Μπορεί να μην αφορά ένα deepfake ή μια άλλη οπτική εικόνα που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη. Από την άλλη, μπορεί να συμβεί και με αυτό τον τρόπο. Η τεχνολογία βελτιώνεται: είναι ήδη απλό να δημιουργηθεί ένα πειστικό deepfake, ή να χρησιμοποιηθεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την κατασκευή μιας φωτορεαλιστικής σκηνής που δεν συνέβη ποτέ. Είναι ελάχιστα πιο δύσκολο από την επεξεργασία ενός υπάρχοντος βίντεο».
Τα Deepfakes είναι συνθετικά μέσα που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να αντικαταστήσουν πειστικά την ομοιότητα ενός ατόμου με αυτή ενός άλλου. Αν και η πράξη της δημιουργίας ψεύτικου περιεχόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο, τα deepfakes αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να χειριστούν ή να δημιουργήσουν οπτικό και ηχητικό περιεχόμενο που μπορεί πιο εύκολα να σε εξαπατήσει.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που ευδοκιμεί από τη δημιουργία και την κοινή χρήση ψηφιακά κατασκευασμένου περιεχομένου. Ορισμένοι από τους ιστότοπους που προβάλλουν αυτές τις ψεύτικες εικόνες έχουν χιλιάδες μέλη που πληρώνουν. Οι fake πορνογραφικές εικόνες της Τέιλορ Σπουίφτ, που προκάλεσαν σάλο τις προηγούμενες ημέρες, πιθανότατα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης κειμένου σε εικόνα. Μερικές από τις εικόνες κοινοποιήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Δεν είναι η πρώτη φορά που απεικονίζονται άσπονδοι πολιτικοί να φιλιούνται στο στόμα. Το πιο διάσημο ίσως είναι το φιλί του Μπρέζνιεφ με τον Χόνεκερ στο τείχος του Βερολίνου. Αλλά και στα καθ' ημάς πριν χρόνια, το φιλί Παπανδρέου - Καραμανλή στο εξώφυλλο της LIFO.