«Τι μπορώ να πω εγώ ως χριστιανός ιερωμένος και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώνει, μια κληρονομιά 1.500 χρόνων μας διχάζει. Είμαι θλιμένος και συγκλονισμένος» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε παρέμβασή του στην Washington Post ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Με ελάχιστους Έλληνες να ζουν πια στην Τουρκία, πόσο μπορούν να επιβιώσουν οι άδειες εκκλησίες, διερωτάται ο δημοσιογράφος Asli Aydintasbas που υπογράφει το άρθρο, με τον 80χρονο πνευματικό ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών να πιστεύει «παντοτινά. Επιβιώσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, με τη θέληση του θεού» λέει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο βυζαντινός ναός του 6ου αιώνα, ένα από τα πιο θαυμαστά αρχιτεκτονικά δημιουργήματα στον κόσμο, λειτουργούσε ως η μεγαλύτερη εκκλησία στο χριστιανικό κόσμο. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Κωνσταντινούπολη, το 1453, προσεκτικά κάλυψαν τα εντυπωσιακά μωσαϊκά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. Το 1934, ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας, το μετέτρεψε σε μουσείο - ως απόδειξη τόσο του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας, όσο και ως δείγμα θέλησης να προσδεθεί στο δυτικό άρμα.
«Καθόλου περιέργως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να το μετατρέψει ξανά σε τζαμί και έχει δώσει εντολή στους συμβούλους του να βρουν μια νομική φόρμουλα» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Η Αγία Σοφία λειτουργεί ως σύμβολο όσων Ισλαμιστών αντιτίθεντο στην πρόθεση Ατατούρκ για κοσμικό κράτος με κλίση προς τη Δύση, ωστόσο μέχρι σήμερα, καμία κυβέρνηση δεν είχε αγγίξει την κληρονομίά του».
Με πληροφορίες από Washington Post