Πόλη της Σουηδίας εγκαταλείπει το σχέδιο εξάωρης εργασίας μετά από διετές πείραμα

Πόλη της Σουηδίας εγκαταλείπει το σχέδιο εξάωρης εργασίας μετά από διετές πείραμα Facebook Twitter
1

Η Σουηδία φαίνεται πως θα εγκαταλείψει το πείραμα της εξάωρης απασχόλησης, καθώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός διετούς πιλοτικού προγράμματος, που πλησιάζει στο τέλος του, έδειξαν πως τα κόστη ξεπερνούν τα οφέλη.

Το πείραμα εφαρμόστηκε στον οίκο ευγηρίας Svartedalen, στη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ. Το ωράριο των εργαζόμενων μειώθηκε, ωστόσο οι αμοιβές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το αποτέλεσμα ήταν οι νοσηλευτές να αισθάνονταν πιο υγιείς, το οποίο περιόρισε τις αναρρωτικές άδειες, ενώ βελτιώθηκε η φροντίδα των ασθενών.

Ωστόσο, η πόλη δεν σχεδιάζει να διατηρήσει το σχέδιο της εξάωρης εργασίας ή να το επεκτείνει σε άλλες δομές. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει το Bloomberg, θα απαιτούσε πολλά περισσότερα χρήματα και οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Για να καλυφθεί η μείωση στις ώρες εργασίας των 68 νοσηλευτών στον οίκο ευγηρίας, χρειάστηκε να προσληφθούν επιπλέον 17 άτομα, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 12 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (1,3 εκατ. δολάρια).

«Έχει να κάνει με το υψηλότερο κόστος, απολύτως», δήλωσε ο Daniel Bernmar, ένας αριστερός πολιτικός, που είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα του δήμου σχετικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. «Είναι υπερβολικά πολύ ακριβό να έχεις ένα γενικό περιορισμό των εργάσιμων ωρών μέσα σε ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

Το πείραμα του Γκέτεμποργκ είναι το τελευταίο σε μια σειρά δοκιμών της εξάωρης εργασίας που πραγματοποιούνται στη Σουηδία, μια χώρα που δηλώνει υπερήφανη για το κράτος πρόνοιάς της. Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν ανακοινώθηκε, με ακτιβιστές στον τομέα της εργασίας να χαρακτηρίζουν τη Σουηδία ως ιδιαίτερα προοδευτική και πρότυπο στον τομέα των μειωμένων ωρών απασχόλησης.

Αν και ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως η διάρκεια της μέσης εργάσιμης μέρας έχει μειωθεί στη Σουηδία κατά τον τελευταίο αιώνα, δεν υπάρχουν σχέδια για να καθιερωθεί το εξάωρο σε εθνικό επίπεδο, σχολιάζει το Bloomberg. Παρόλα αυτά, οι επιπλέον προσλήψεις από τον δήμο βοήθησαν τα ταμεία της κυβέρνησης, μειώνοντας το κόστος για τους ανέργους κατά 4,7 εκατομμύρια κορώνες τους πρώτους 18 μήνες του πιλοτικού προγράμματος, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση.

Ο Bernmar δηλώνει πως θα ήθελε να δει και άλλες αντίστοιχες έρευνες, για το αν η μείωση των ωρών εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της. Ένα επιχείρημα είναι πως θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να δουλεύουν για περισσότερα χρόνια. «Προσωπικά πιστεύω στις λιγότερες εργάσιμες ώρες ως μακροπρόθεσμη λύση. Όσο πλουσιότεροι γινόμαστε, τόσο χρειάζεται να εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον πλούτο και με άλλους τρόπους, αντί για ένα πιο καινούριο αυτοκίνητο ή υψηλότερη κατανάλωση», αναφέρει ο Bernmar.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των τελωνειακών δασμών του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ νωρίτερα παραδέχθηκε ότι οι δασμοί αυτοί ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς παρότι το κόστος θα είναι «άξιο της θυσίας»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Διεθνή / Ο Τζάστιν Μπαλντόνι δημιούργησε ιστοσελίδα για τη δικαστική διαμάχη του με την Μπλέικ Λάιβλι

Η Λάιβλι έχει καταθέσει αίτημα για απόρριψη της αγωγής του Μπαλντόνι, ενώ τη Δευτέρα οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών θα βρεθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης. Ούτε η Λάιβλι ούτε ο Μπαλντόνι αναμένεται να παραστούν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Διεθνή / Βρετανία: Στο στόχαστρο εργαλεία A.I. που χρησιμοποιούνται για δημιουργία περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από νέες ψηφιακές απειλές, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία
LIFO NEWSROOM
Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Διεθνή / Φονικές συγκρούσεις στο Κονγκό: Τουλάχιστον 770 νεκροί στο Γκόμα από μάχες με αντάρτες του M23

Η M23 είναι μία από τις ισχυρότερες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό Κονγκό και υποστηρίζεται από περίπου 4.000 στρατιώτες της Ρουάντα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς, αλλά Καναδάς και Μεξικό αντεπιτίθενται

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών και τα αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα, τα οικοδομικά υλικά και τα τρόφιμα
LIFO NEWSROOM