Από το τιρολέζικο χωριό Ισγκλ, το επονομαζόμενο και «Ίμπιζα των Άλπεων», πιστεύεται πως ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη.
Το χειμερινό αυτό θέρετρο στις αυστριακές Άλπεις, προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χειμώνα και, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico «αποδείχτηκε πως ήταν το τέλειο "εκκολαπτήριο" για τον κορωνοϊό».
Οι Αρχές εκτιμούν πως στα τέλη Φεβρουαρίου από εκεί ξεκίνησε η διασπορά του ιού και, μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να συνειδητοποιήσουν την έκταση της επιδημίας, η ζημιά είχε γίνει.
Οι υγειονομικές αρχές της Σκανδιναβίας εντόπισαν πολλές εκατοντάδες κρούσματα στο Ισγκλ. Την Τρίτη, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως σχεδόν το 40% από τα τουλάχιστον 1.400 επιβεβαιωμένα κρούσματά της, προήλθαν από την Αυστρία. Και σύμφωνα με τις αρχές, εκατοντάδες επιπλέον κρούσματα τόσο στην Αυστρία όσο και τη Γερμανία συνδέονται άμεσα με το Ίσγκλ.
Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις άλλων χωρών για το πρόβλημα στο Ίσγκλ, οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν μπήκαν στη διαδικασία λήψης άμεσων μέτρων, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στον τουρισμό, τη βασική πηγή οικονομίας ολόκληρης της περιοχής. Η κυβέρνηση δεν παρενέβη. Και παρότι ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς επαινέθηκε για την επιθετική πολιτική του στην κρίση του κορωνοϊού, οι επικριτές επιμένουν πως η ξαφνική αλλαγή στάσης τής κυβέρνησης προέκυψε μόνον όταν διαπιστώθηκε η δραματική τροπή που είχε πάρει η κατάσταση στο Τιρόλο.
«Η απληστία αποδείχτηκε ανώτερη της ευθύνης για την υγεία των ντόπιων και των φιλοξενούμενων» καταλήγει το σχόλιο της αυστριακής εφημερίδας Der Standard.
Το πρώτο δείγμα για την ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή ήρθε την 1 Μαρτίου, όταν Ισλανδοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν πως 15 επιβάτες πτήσης της Icelandair που είχαν φτάσει μία μέρα νωρίτερα από το Μόναχο, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι 14 από αυτούς είχαν ταξιδέψει στο Ισγκλ.
Η Ισλανδία άμεσα προειδοποίησε τις αυστριακές αρχές, οι οποίες ωστόσο αγνόησαν την ανησυχία του Ρέικιαβικ, αλλά και την αποφασή του να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για το Τιρόλο.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ανάλογες ανακοινώσεις για κρούσματα σε τουρίστες του Ισγκλ έγιναν από Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Γερμανία.
Στις 7 Μαρτίου, ένας ιδιοκτήτης μπαρ στο χιονοδρομικό κέντρο του χωριού, διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19.
Οι αυστριακές αρχές και πάλι επέδειξαν ολιγωρία, αδρανώντας έως ότου διαπίστωσαν πως άλλοι 15 άνθρωποι που ήταν λόγω δουλειάς σε στενή επαφή με τον νοσούντα, ήταν θετικοί στον ιοό. Στις 10 Μαρτίου, οι αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα μπαρ στο Ίσγκλ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα λιφς των χιονοδρομικών.
Η διασπορά του ιού συνεχίστηκε ραγδαία, εξαναγκάζοντας τελικά την κυβέρνηση, στις 13 Μαρτίου πια, να λάβει άνευ προηγουμένου έκτακτα μέτρα, θέτοντας το Paznauntal, ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Ίσγκλ, αλλά και το επίσης δημοφιλές θέρετρο St. Anton σε καραντίνα.
Ακόμα και τότε, ωστόσο, οι αρχές εξακολούθησαν να επιτρέπουν τη χρήση των λιφτς που μετέφεραν για μέρες τους σκιέρ στο χιονοδρομικό.
Ο Κριστόφ Λανγκ, δημοσιογράφος του γερμανικού δικτύου N-TV, έφτσε στο Ίσγκλ στις 5 Μαρτίου με πέντε φίλους του. Έφυγαν όλοι, έχοντας προσβληθεί από τον Covid-19. «Το σκάνδαλο είναι πως είχαν ενδείξεις μία εβδομάδα προτού εμείς φτάσουμε, και τις αγνόησαν» τόνισε ο ίδιος.
Αν και η κεντρική κυβέρνηση και οι τιρολέζικες αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων για τη διαχείριση της κατάστασης, επιμένουν πως έκαναν τα πάντα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού αμέσως μόλις διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της περίστασης.
Σημειώνεται πως περίπου του ένα τέταρτο των κρουσμάτων της Αυστρίας καταγράφηκαν στο Τιρόλο - κρατίδιο που μετρά λιγότερο από το 10% του αυστριακού πληθυσμού.
Με πληροφορίες από Politico
σχόλια