Δυτικοί αξιωματούχοι ψάχνουν για άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό να στείλουν στην Ουκρανία, καθώς παλεύουν με μια νέα πραγματικότητα: Ίσως χρειαστεί να προμηθεύουν - και να ανεφοδιάζουν - τον στρατό της χώρας για μήνες ή και χρόνια στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων.
Βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρει το Politico, οι χώρες διαθέτουν εξοπλισμό που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία.
Η Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, φέρεται να στέλνει τανκς σοβιετικής σχεδίασης που είναι ήδη γνωστά στις ουκρανικές δυνάμεις.
Χθες, η Σλοβακία επιβεβαίωσε ότι στέλνει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα των S-300 που κατέχει στην Ουκρανία, για να αμυνθούν απέναντι στη ρωσική απειλή.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις της Ουκρανίας. Μαζί με αυτό, καλούνται οι σύμμαχοι να καθορίσουν τι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν.
Η Βρετανία, όπως αναφέρει το Politico, προσπαθεί να ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των χωρών που παρέχουν προμήθειες, διοργανώνοντας την περασμένη εβδομάδα, μια «διάσκεψη χορηγών» με 35 συμμετέχοντες.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αναζητούν εταίρους που μπορούν να προσφέρουν συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα, φέρεται πως επιταχύνουν τη δική τους παραγωγή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, οι αξιωματούχοι μέχρι πρόσφατα, τσακώνονταν για το αν θα παραδώσουν 100 τανκς, κάτι που θα απαιτούσε επίσης εκπαίδευση για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Χθες, όμως, το Βερολίνο είπε τελικά ότι δεν μπορεί να στείλει άρματα μάχης Marder από τα αποθέματα του στρατού του στην Ουκρανία επειδή τα χρειάζεται για τη δική του άμυνα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη ικανότητα της Γερμανίας να παραδώσει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο για τον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας.
«Η σύγκρουση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους, «έχει εισέλθει σε μια νέα και διαφορετική φάση με μια πιο συγκεντρωτική ρωσική επίθεση».
Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, υπήρξε στήριξη για την «προμήθεια νέου και βαρύτερου εξοπλισμού στην Ουκρανία».
Παρόλο που ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ, Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι εάν δεν κινηθούν γρήγορα, η Ρωσία μπορεί να καταφέρει να σημειώσει σημαντικά οφέλη στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία και παρά τις πρόωρες ήττες.
«Πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αρκετό να πούμε τι θα δοθεί (από τους συμμάχους)», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μετά από ομιλία στους υπουργούς του ΝΑΤΟ.
«Σήμερα, είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε πότε θα δοθεί. Και αυτό είναι κάτι που οι σύμμαχοι πρέπει να διευθετήσουν και να βρουν τις κατάλληλες λύσεις».
Όποιες αποφάσεις και αν πάρει η Δύση θα είναι κρίσιμες για τη διαμόρφωση της επόμενης φάσης του πολέμου. Η Ρωσία απέσυρε ορισμένες δυνάμεις από το Κίεβο και τώρα σχεδιάζει μια τιμωρητική επίθεση στα ανατολικά, που πιθανόν να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.
Η έκκληση της Ουκρανίας
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα έφτασε την Πέμπτη το πρωί με ένα απλό αίτημα στα μέλη του ΝΑΤΟ. «Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή», είπε. «Έχει μόνο τρία αντικείμενα. Όπλα, όπλα και όπλα».
Διευκρίνισε δε, και τα όπλα ακριβώς που ζητά η Ουκρανία: μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερους πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύτερα συστήματα αεράμυνας.
Κάποιος από αυτόν τον εξοπλισμό, όπως τα τζετ, έχει αποκλειστεί ως ενδεόχμενο από τις ΗΠΑ καθώς θεωρείται ότι θα κλιμακώσει την ένταση.
Ωστόσο, άλλος οπλισμός, όπως τα τανκς και πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο επόμενο κεφάλαιο.
«Ήταν ένα σαφές μήνυμα από τη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση ότι οι σύμμαχοι πρέπει και να κάνουν περισσότερα και είναι έτοιμοι για να κάνουν περισσότερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. «Αναγνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη».
Αρνήθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το «περισσότερο», που είπε. Αρκέστηκε να πει μόνο ότι αυτό περιλαμβάνει «τόσο τα συστήματα της σοβιετικής εποχής όσο και τον σύγχρονο εξοπλισμό».
Μέχρι στιγμής, οι σύμμαχοι της Δύσης έχουν επικεντρωθεί στη διοχέτευση ελαφρών όπλων στην Ουκρανία, καθώς και σε άλλο εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και ιατρικές προμήθειες.
Μια εβδομάδα πριν από τον Μάρτιο, ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στο CNN ότι οι σύμμαχοι είχαν στείλει στην Ουκρανία περίπου 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους, αριθμός που σίγουρα έχει αυξηθεί από τότε.
Αλλά η σκέψη αυτή αλλάζει καθώς αλλάζει η Ρωσία τη στρατιωτική της τακτική.
Αρχικά, δυτικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περίμενε ότι οι δυνάμεις του θα περικυκλώσουν γρήγορα το Κίεβο και άλλες βασικές πόλεις με την ελπίδα να ανατρέψουν την ουκρανική κυβέρνηση.
Αλλά αφού απέτυχαν σε αυτό, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν μεταφέρει τώρα τις ομάδες μάχης του στο Ντονμπάς, ανατολικά της χώρας, όπου η Ρωσία είχε ήδη υποδαυλίσει αναταραχές για οκτώ χρόνια, με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ίσως στοχεύοντας να διεκδικήσει περισσότερα εδάφη εκεί, όπως αναφέρει το Politico.
Η στρατηγική μετάλλαξης της Ρωσίας έχει εγείρει την προοπτική ενός πιο συμβατικού, μακροπρόθεσμου χερσαίου πολέμου που περιλαμβάνει σκληρές μάχες στο άμεσο μέλλον.
Η εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύεται ένας πόλεμος, τον οποίο οι δυτικοί σύμμαχοι δεν περίμεναν ακριβώς. Έτσι, έμειναν χωρίς ένα προμελετημένο σχέδιο για τον εξοπλισμό των δυνάμεων της Ουκρανίας στο ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεναρίου.
Οι ανάγκες της Ουκρανίας «προφανώς εξελίσσονται», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος. «Η όρεξη από τους συμμάχους να καλύψουν αυτές τις ανάγκες είναι πολύ υψηλή, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει για να βεβαιωθούν ότι οι Ουκρανοί θα λάβουν αυτό που χρειάζονται».
Συζήτηση και αποφάσεις
Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι είπε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παράσχουν τον εξοπλισμό που θέλει η Ουκρανία.
«Συνεργαζόμαστε με συμμάχους και εταίρους, κυριολεκτικά καθημερινά, για να δούμε αν μπορούν να παρέχουν μερικά από αυτά τα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, τα οποία ξέρουμε ότι οι Ουκρανοί γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Ενθάρρυνε επίσης τους συμμάχους να στείλουν τανκς. Το θέμα αυτό, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέστειλε την έγκριση ενός σχεδίου για την αποστολή τανκς «Marder» στην Ουκρανία, προς απογοήτευση των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό του.
Η αμφιβολία στο Βερολίνο έχει αφήσει την Ουκρανία απογοητευμένη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία μπορεί να κάνει περισσότερα λόγω των αποθεμάτων της», είπε ο Κουλέμπα την Πέμπτη.
«Το θέμα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Γιατί ενώ το Βερολίνο έχει χρόνο, το Κίεβο δεν έχει» είπε.
Συρρικνώνονται οι προμήθειες
Ενώ η Γερμανία μπορεί να έχει αποθέματα όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για άλλες χώρες.
«Στην Εσθονία, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πόρους για να προσφέρουμε κάτι επιπλέον», είπε η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Eva-Maria Liimets στο Politico.
Τόνισε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιολογεί τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Όπως και οι γείτονές της στη Βαλτική, η Εσθονία ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν ανοιχτά την άποψή τους υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, δωρίζοντας 220 εκατομμύρια ευρώ από το δικό της απόθεμα όπλων, πυρομαχικών και προστατευτικού εξοπλισμού όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα.
«Ένα σχετικά μεγάλο ποσό για μια χώρα σαν εμάς, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός μας», σημείωσε η Liimets.
Η πρόκληση για τους δυτικούς συμμάχους ωστόσο, είναι ότι δεν θέλουν να μείνουν με άδεια χέρια σε μια εποχή που η Ρωσία εμπλέκεται σε μία στρατιωτική επιθετικότητα.
Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθούν να βρουν νέες προμήθειες για την Ουκρανία, προκειμένου να μεταφέρουν εκεί στρατιωτικό εξοπλισμό για να αντικρούσει η χώρα τα ρωσικά στρατεύματα.
«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα προμήθειας», είπε ο Nick Reynolds, ειδικός σε θέματα χερσαίων πολέμων, στο think tank του Royal United Services Institute της Βρετανίας.
Σημείωσε ότι «θα χρειαστεί χρόνος για να μεταφερθούν αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι στην Ουκρανία, και αυτό μόν εάν είχαμε τις προμήθειες. Αλλά οι προμήθειες μειώνονται, ιδιαίτερα όσον αφορά τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες θα χρειαστεί να συγκρατηθούν λίγο».
Πρόσθεσε, δε, ότι «Η εντύπωση που έχω είναι ότι βασικά δεν υπάρχει πραγματικά κάποια αύξηση της παραγωγής (οπλικών συστημάτων), τουλάχιστον όχι εντός του χρονικού πλαισίου για το οποίο μιλάμε ούτως ή άλλως».
Αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με τον Reynolds, άφησε τους Δυτικούς σε μία «περίεργη θέση», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε. Τελειώνουν τα αποθέματα του ελαφρύ οπλισμού που πρόσφεραν στην Ουκρανία και χρειάζονται χρόνο για να ενσωματώσουν βαρύτερο εξοπλισμό στον ουκρανικό στρατό.
Ωστόσο, ο Ντμίτρι Κουλέμπα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δυτικές χώρες δεσμεύτηκαν να ξεπεράσουν αυτά τα υλικοτεχνικά και πολιτικά εμπόδια.
Στη συνάντηση του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας, όπως είπε ο ίδιος, οι σύμμαχοι έδειξαν «μια αυξανόμενη κατανόηση ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να ενταθεί».
Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, «Η συζήτηση δεν αφορά στη λίστα των όπλων. Η συζήτηση αφορά στο χρονοδιάγραμμα. Πότε θα πάρουμε τον οπλισμό; Και αυτό είναι κρίσιμο».
Με πληροφορίες του Politico