Πώς το άγαλμα του Βίκτωρος Ουγκώ αποκάλυψε τη δράση νεοναζί στη Γαλλία

Πώς το άγαλμα του Βίκτωρος Ουγκώ αποκάλυψε τη δράση νεοναζί στη Γαλλία Facebook Twitter
0

Πριν από περίπου έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου, το χάλκινο άγαλμα του ανθρωπιστή λογοτέχνη που βρίσκεται στη Μπεζανσόν τα τελευταία 20 χρόνια βανδαλίστηκε. Κάποιος είχε ρίξει λευκή μπογιά στο πρόσωπο του αγάλματος. Στην αρχή πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για άλλη μία καταστροφή με την υπογραφή των ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή, που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούσαν ακτιβιστικές επιθέσεις σε έργα Τέχνης μέσα σε μουσεία. Όμως, καμία σχέση.

Καμία σχέση. Τον βανδαλισμό του αγάλματος του συγγραφέα των «Αθλίων» ολοκλήρωνε μία πινακίδα που είχαν κρεμάσει στα χέρια του γλυπτού και έγραφε «Λευκή Δύναμη». Ας σημειωθεί ότι για μία μερίδα ακροδεξιών στη Γαλλία αυτή η εκδοχή του Ουγκώ δεν ήταν πολύ...λευκή, γιατί το άγαλμα ήταν δημιούργημα του Σενεγαλέζου γλύπτη Ousmane Sow, ο οποίος πέθανε το 2016 και από τότε όλο και κάποια μισαλόδοξη ομάδα θα βρισκόταν να γράψει κάτι στα social media για την καταγωγή του καλλιτέχνη...

Κι από εδώ ξεκινούν τα σκοτάδια: μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό βανδαλισμού, το κανάλι Telegram "Ouest Casual" -φερέφωνο νεοναζιστικών ομάδων στην Ευρώπη-, συνεχάρη τους «εθνικιστές της περιοχής» που έδωσαν στον Βίκτωρα Ουγκώ «ένα όμορφο λευκό χρώμα, πολύ γαλλικό, πολύ Bisontine [επίθετο γι’ αυτόν που κατάγεται από την Μπεζανσόν], πολύ σύμφωνο με τον 19ο αιώνα»...

 Μερικές ημέρες αργότερα, δύο νέοι συνελήφθησαν. Ένας 20χρονος φοιτητής, που αναγνωρίστηκε από το υλικό στις κάμερες της περιοχής, παραδέχτηκε ότι βρισκόταν εκεί για να φωτογραφίσει τον συνεργό του, τον δημιουργό της πινακίδας που πέταξε άσπρη μπογιά στο πρόσωπο του αγάλματος, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Théo G., 22 ετών. Ο συγκεκριμένος, που τέθηκε υπό αστυνομική κράτηση, ομολόγησε την πράξη του. Σημειωτέον, ότι και οι δύο νεαροί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν την επομένη των Χριστουγέννων με την κατηγορία του βανδαλισμού που «διαπράχθηκε σε βάρος ακίνητης περιουσίας του γαλλικού με δημοσίου με ρατσιστικό σκοπό».

Ε, και; Και τι να λέει αυτό; Καθημερινά σε όλον τον κόσμο ομάδες νεαρών βανδαλίζουν αγάλματα. Γιατί ο εισαγγελέας της Besançon, Etienne Manteaux, να μπήκε στη διαδικασία να ξεκινήσει έρευνα για τον Theo G., ο οποίος μάλιστα, διόλου τυχαία δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να πάρει πολιτικές διαστάσεις η δίκη;

Ο εισαγγελέας είχε τους λόγους του, καθώς παρ’ όλο που ο φοιτητής, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε ποινικό μητρώο, ωστόσο, δεν ήταν ακριβώς άγνωστος στην αστυνομία.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των γαλλικών αστυνομικών αρχών, ο Theo G. είναι ένα «από τα πλέον διαβόητα άτομα που παρακολουθούνταν στο γαλλικό έδαφος για «παρακίνηση ακροδεξιάς βίας».

Συγκεκριμένα, ο φοιτητής θεωρείτο από καιρό ύποπτος για τη δραστηριοποίησή του στο Vandal Besak (VDL BSK), μια υπερεθνικιστική ομάδα που δημιουργήθηκε στην Μπεζανσόν το 2021. Ο Theo G., μάλιστα, δεν έκρυβε τις ρατσιστικές απόψεις του, σε κατά καιρούς εμφανίσεις του σε βίντεο ή σε αναρτήσεις στα social media.

Πώς το άγαλμα του Βίκτωρος Ουγκώ αποκάλυψε τη δράση νεοναζί στη Γαλλία Facebook Twitter

Το 2019, εμφανίστηκε στο Facebook με λευκή κουκούλα, ως μέλος της Κου Κλουξ Κλαν, με το χέρι υψωμένο προς την κάμερα. Η κουκούλα ήταν «ένα απλό χάρτινο καπέλο», ο ναζιστικός χαιρετισμός απλώς μία στιγμή που τέντωσε το χέρι του ή αυτά δήλωσε ο ίδιος στην τοπική εφημερίδα L'Est Républicain για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του.

Παρά τον σάλο που είχε προκληθεί τότε, το ακροδεξιό Rassemblement National (RN), το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν έδωσε απολύτως καμία σημασία στο περιστατικό και μάλιστα τον «κατέβασε» υποψήφιο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (2020), καθώς και στις διαμερισματικές και περιφερειακές (2021).

Μετά την προσχώρησή του στην Reconquête, (ο λόγος για το αντίπαλο κόμμα του ακροδεξιού Eric Zemmour), στις αρχές του 2022, ο Théo G. υπήρξε βασικός «διακινητής» της ακροδεξιάς, ρατσιστικής προπαγάνδας του Reconquête σε όλη τη Μπεζανσόν.

Όμως, πιο ενεργός εναντίον μαύρων, μεταναστών, ομοφυλοφίλων και κάθε άλλης μειονότητας, ο φοιτητής υπήρξε ως μέλος της οργάνωσης “Cocarde Etudiante” (μτφρ.: «φοιτητική κοκαΐνη»). Από εκεί διεγράφη, μετά το περιστατικό βανδαλισμού του αγάλματος του Ουγκώ.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αφορούν απολύτως κανέναν, αν σύσσωμη η Μπεζανσόν και οι κάτοικοι της δεν ήταν τόσο σίγουροι ότι εδώ και καιρό η περιοχή του είναι μία μικρή, πλην φιλόξενη και βολική σφηκοφωλιά για νεαρούς νεοναζί που ανενόχλητοι διαδίδουν τη νεοναζιστική κουλτούρα.

«Στο παρελθόν λειτουργούσαν υπογείως, τώρα, όμως, μιλούν και λυμαίνονται ανοιχτά τον δημόσιο χώρο, χωρίς αναστρολές», εξήγησε η δήμαρχος Anne Vignot, των Πρασίνων (EELV). Σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 10 ρατσιστικές ενέργειες στην πόλη και η συχνότητά τους αυξάνεται δραματικά το τελευταίο διάστημα.

Και, φυσικά, η δήμαρχος δεν ανησυχεία άδικα.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Philippe T., ένας διαβόητος νεοναζί της περιοχής, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, λίγες ημέρες αφότου ξυλοκόπησε έναν άνδρα επειδή ήταν Άραβας. Τον Ιούνιο του 2021, μια σβάστικα σχεδιάστηκε στη σημαία του ουράνιου τόξου που είχε ζωγραφιστεί σε μια διάβαση πεζών με την έγκριση του Δήμου.  Τον Αύγουστο του 2021, μέλη της ομάδας VDL BSK διέκοψαν διαδήλωση κατά του πάσο υγείας Covid-19, κραδαίνοντας αντισημιτικά πανό. Τον Νοέμβριο του 2021, τρία τζαμιά στην περιοχή (ένα από αυτά στην Μπεζανσόν) βεβηλώθηκαν και σημαδεύτηκαν με σταυρούς της Λωρραίνης. Ο 23χρονος Quentin Le D., υποψήφιος του RN στις εκλογές του διαμερίσματος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή. Στο σπίτι του βρέθηκε ένα αντίτυπο του Mein Kampf  του Χίτλερ, ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε η «μουσουλμανική θρησκεία δεν είναι συμβατή με τις αξίες της Γαλλίας». Τον ίδιο μήνα, βρέθηκαν σβάστικες χαραγμένες στα δέντρα ενός πάρκου της περιοχής.

Ο καταιγισμός ρατσιστικών ενεργειών συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του 2022: ξυλοδαρμοί αριστερών ακτιβιστών, σβάστικες σε αγάλματα, η ρατσιστική λέξη "nègre" σε αφίσες, αριστερών υποψηφίων... Το αποκορύφωμα όλης αυτής της νεοναζιστικής κινητικότητας στη Γαλλία σημειώθηκε το βράδυ της 27ης Αυγούστου, όταν μια συμμορία τους δρόμους της γαλλικής πόλης σε στυλ φασιστικής παρέλασης. Την επόμενη μέρα κάποια μικρά Μέσα Ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες από αυτή την παρέλαση ντροπής, κάνοντας λόγο για την «εθνικιστική Μπεζανσόν που τιμά τις πραγματικές παραδόσεις της Γαλλίας...».  

Δεν είναι, όμως, μόνο η μικρή Μπεζανσόν που έχει μετατραπεί σταδιακά σε φωλιά νεοναζί. Πολλοί Γάλλοι αναλυτές ανησυχούν για το πώς η νεοναζιστική κουλτούρα έχει βρει τρόπο διείσδυσης και σε άλλες γαλλικές μεγαλουπόλεις.

Πριν από επτά χρόνια, καταδικάστηκαν αρκετά μέλη της νεοναζιστικής ομάδας Combat 18, μιας αυτοαποκαλούμενης «τρομοκρατικής οργάνωσης»  που δραστηριοποιούνταν στα διαμερίσματα Doubs και Haute-Saône. Τώρα, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, η νομαρχία και η αστυνομία φροντίζουν ώστε οι «μεμονωμένες πράξεις» να μην κλιμακωθούν σε «οργανωμένη βία».

Κι αν αυτή είναι η μικρή εικόνα, η μεγάλη, έτσι όπως διαμορφώνεται σε πόλεις όπως η Λυών και η Ανζέρ «δείχνει» ότι εδώ και καιρό εθνικιστικές ομάδες νέων έχουν οργανωθεί, επικοινωνούν  και πραγματοποιούν συντονισμένες βίαιες ενέργειες. Τι θα γίνει στη Γαλλία, αν όλες αυτές οι ομάδες συντονιστούν σε μία μεγαλύτερη;

Ο Jean-Yves Camus, ειδικός στους ριζοσπαστικούς ακροδεξιούς σχηματισμούς στο γαλλικό έδαφος διαβλέπει ανήσυχος «μια στρατηγική πολλαπλασιασμού των τοπικών, αυτόνομων ομάδων, που χτίζονται γύρω από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία».

«Παντού στις μεγάλες πόλεις, συναντάμε την ίδια διαμόρφωση: 15 με 20 άτομα, απόλυτα γνωστά στις υπηρεσίες πληροφοριών που δεν είναι και δύσκολο να παρακολουθούνται, επειδή δεν κρύβονται. Το πρόβλημα για τις αρχές είναι να προβλέψουν τη μεγαλύτερη οργάνωση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο βίαιη δράση», εξηγεί.

Στο μεταξύ, μια νέα ακροδεξιά οντότητα εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών: οι Ratons Nationalistes. Προς το παρόν, αυτό το «κίνημα εθνικιστών νέων της Besançon» αρκείται στο να αναμεταδίδει αποσπάσματα του εθνικιστή και αντισημίτη πολιτικού και συγγραφέα Maurice Barrès και να αποτίει φόρο τιμής στον Oswald Mosley, τον ιδρυτή της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών, πίσω στα 1932.

Οι Ratons Nationalistes δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε κάποια βίαιη ενέργεια. Όμως, το έμβλημά τους, ένας εξαγριωμένος αρουραίος που φοράει ένα περιβραχιόνιο με τον ίδιο κελτικό σταυρό με αυτόν που αναγράφεται στο άγαλμα του Βίκτωρος Ουγκώ θεωρείται ήδη ως προειδοποίηση ότι κάτι σοβαρά μοχθηρό αναπτύσσεται στη Γαλλία. Και το εντόπισε πρώτος –έστω κι απ’ τον τάφο, έστω και ως άγαλμα- ο Ουγκώ...  

ΠΗΓΗ: Lemonde.fr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok  με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ