Η κλιματική κρίση επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή κακάο στη Δυτική Αφρική, περιοχή που παράγει περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο και κατά συνέπεια σοκολάτας.
Αποτέλεσμα των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι η αύξηση της τιμής της σοκολάτας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Guardian.
Οι αγρότες της περιοχής ήρθαν αντιμέτωποι με τη ζέστη, τις ασθένειες που μαστίζουν την περιοχή και τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες συνέβαλαν στην πτώση της παραγωγής.
Η υπερβολική ζέστη και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, στην κατηγορική τάση της αγοράς. Η κλιματική αλλαγή, κυρίως λόγω της καύσης πετρελαίου, άνθρακα και μεθανίου, αυξάνει τις θερμοκρασίες σε χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Καμερούν και η Νιγηρία.
Στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι θερμοκρασίες άνω των 32°C –το όριο πάνω από το οποίο το κακάο δυσκολεύεται να αναπτυχθεί – εμφανίζονται πλέον τρεις εβδομάδες συχνότερα από ό,τι πριν από 10 χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2023, το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, υπήρξαν 42 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 32°C σε 2/3 των περιοχών παραγωγής κακάο.
- Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ακραίες βροχοπτώσεις καταστρέφουν τις καλλιέργειες, μειώνοντας την ποσότητα και ποιότητα του κακάο.
- Η ξηρασία του 2024 και οι βροχές το 2023 έχουν κάνει τη γεωργία του κακάο πιο δύσκολη.
- Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις καλλιέργειες, αφορούν μολύνσεις από έντομα, λαθρεμπόριο και παράνομη εξόρυξη.
Ραγδαία αύξηση στις τιμές του κακάο
- Οι αποτυχημένες συγκομιδές έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών του κακάο από τα τέλη του 2023.
- Οι τιμές στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τα $10.000 ανά τόνο, ενώ παλαιότερα κυμαίνονταν μεταξύ $2.000 και $3.000 ανά τόνο.
- Η ελβετική Lindt & Sprüngli ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στις τιμές της σοκολάτας το 2024 για να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος του κακάο.
Μακροπρόθεσμος κίνδυνος για το κακάο και τη σοκολάτα
Σύμφωνα με την έρευνα της UN Convention to Combat Desertification, το 75% της επιφάνειας της Γης έχει γίνει πιο ξηρό τα τελευταία 30 χρόνια, κυρίως λόγω εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η ξηρασία, το κακάο αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Η καθηγήτρια Narcisa Pricope υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη σοκολάτα, αλλά και τη συνολική ικανότητα του πλανήτη να συντηρήσει τη ζωή.
Το συμπέρασμα των μελετητών, είναι, ότι η κλιματική αλλαγή δυχαιρένει την παραγωγή κακάο, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών της σοκολάτας και τον κίνδυνο μειωμένης παραγωγής στο μέλλον. Αν δεν ληφθούν συλλογικά μέτρα για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η παγκόσμια σοκολατοβιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις.
Με πληροφορίες από Guardian