Οι δύο αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Συρία σε τρεις ημέρες φαίνεται να είναι μέρος ενός σχεδίου, το οποίο καταρτίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μαζί με δύο σουνιτικές δυνάμεις, την Τουρκία και το Κατάρ, για να σπάσει το τρίγωνο Τεχεράνης-Δαμασκού-Βηρυτού και τελικά να αναγκαστεί το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του.
Αυτή είναι μια πιθανή ερμηνεία που θα δώσουν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και ο Χασάν Νασράλα καθώς προετοιμάζουν τις απαντήσεις τους στις ισραηλινές επιθέσεις.
Χωρίς να επιβεβαιώνει επίσημα τις επιθέσεις το Ισραήλ προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους και επιμένει πως οι αεροπορικές επιδρομές δεν αφορούσαν τη Συρία αλλά τα ιρανικά όπλα που περνούσαν μέσα από το έδαφός της με σκοπό να εξοπλίσουν τους αντάρτες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το μήνυμα αυτό έχει σχεδιαστεί για ένα σκοπό και ένα παραλήπτη: να πείσει η Ουάσινγκτον τη Μόσχα ότι το Ισραήλ δεν παρενέβη για να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες αλλά για να προστατεύσει την ασφάλειά του.
Έλα όμως που δεν ήταν γραφτό να γίνει έτσι, γιατί κανείς στη Δαμασκό δεν κοιμήθηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα όταν οι ισραηλινές ρουκέτες συγκλόνιζαν την πόλη. Οι κάτοικοι περιέγραφαν εκρήξεις και ένταση που θύμιζε σεισμό κλίμακας 4 Ρίχτερ. Το χειρότερο για το Τελ Αβίβ ήταν πως οι ρουκέτες δεν έπληξαν τις ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ αλλά στα σταθμευμένα επίλεκτα τμήματα του στρατού του Άσσαντ που στάθμευαν γύρω από το όρος Qassioun.
Οι στήλες της φωτιάς πάνω από τη Δαμασκό κυκλοφόρησαν με αστραπιαία ταχύτητα σε ολόκληρο τον κόσμο και οι Σύροι αξιωματούχοι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να εκτοξεύσουν απειλές κατά του Ισραήλ. Μήπως όμως ετοιμάζονται για κάτι περισσότερο;
Τη Δευτέρα η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε -μέσω Μόσχας -το σχέδιο δράσης σε περίπτωση τρίτης επίθεσης από το Ισραηλ. Η Δαμασκός προειδοποίησε πως θα αφήσει τις παλαιστινιακές οργανώσεις να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ από το συριακό Γκολάν.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την έναρξη ενός διασυνοριακού πολέμου φθοράς με τους στρατιώτες της Συρίας και της Χεζμπολάχ να παριστάνουν τους Παλαιστίνιους μαχητές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Ραμίν Μεχμανπαράστ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι «επιθετικές ενέργειες εναντίον της Συρίας δεν θα μένουν αναπάντητες και το Τελ Αβίβ θα λάβει μια συντριπτική απάντηση».
Από την πλευρά της Ουάσιγκτον αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην ισραηλινή επιχείρηση στη Συρία από τα τέλη Μαΐου με δραστηριότητες που θα αφορούν από προμήθεια όπλων στους αντάρτες μέχρι ολική διάλυση της αεράμυνας της χώρας με αεροπορικές επιδρομές από την Τουρκία, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Αυτή η τακτική άλλωστε είχε αποδώσει τα μέγιστα για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη πριν από δύο χρόνια. Τα σημεία αυτά γνωστοποίησε γραπτώς η κυβέρνηση Ομπάμα στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, τις οποίες δικαιολόγησε.
Δεδομένου ότι οι αντάρτες καταρρέoυν κάτω από το συντριπτικό βάρος του συριακού στρατού που υποστηρίζεται από το Ιράν τη Χεζμπολάχ και τη Μόσχα, η παροχή περισσότερων όπλων δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες για αυτό το λόγο θεωρείται και η λιγότερο πιθανή από τις δύο επιλογές.
Επιπλέον η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει αλλάξει τη στρατιωτική εξίσωση για τη Συρία. Υπό αυτό το πρίσμα ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να προσπαθήσει ξανά να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για μια κοινή προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να εξετάζει σοβαρά ακόμα και με μια ρωσική επέμβαση προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Παρά τις επίσημες εξαγγελίες ωστόσο, στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι παρασκηνιακά έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης κι αυτό γιατί στις 27 Απριλίου, πριν το Ισραήλ ξεκίνησει τη δράση κατά της Συρίας, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δημιούργησε μια νέα συμμαχία με τη Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η ανταπάντηση του Ομπάμα ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε το Ισραήλ για να χτυπήσει τους στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Υπό αυτή την έννοια οι ισχυρισμοί ανώτερου αξιωματούχου ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν γνώση για την ισραηλινή επιδρομή μόνο αληθείς δεν είναι. Μεταξύ των δύο χωρών επικρατεί εδώ και δεκεατίες συντονισμός, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κομμάτι των πολεμικών επιχειρήσεων και είναι σαφές ότι το Τελ Αβίβ παρά τη «δικαιολογημένη» επιδρομή για να προστατέψει την ασφάλειά του, δεν θα χτυπούσε επίλεκτα συριακά στρατεύματα χωρίς να έχει λάβει έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η νέα κατεύθυνση που παίρνουν τα γεγονότα μπορεί να εκτροχιάσει το σχέδιο της Ουάσινγκτον για μια συμφωνία μεταξύ των υπερδύναμεων που θα φέρει την κρίση της Συρίας στο τέλος της. Ήδη ο Χαμενεΐ, ο Άσαντ και ο Νασράλα, ετοιμάζονται για ευρείας κλίμακας αντάρτικο παριστάνοντας τους Παλαιστίνιους.
Από την άλλη το Ισραήλ έχοντας λάβει το υπολογισμένο ρίσκο ότι η Συρία θα είναι πολύ απασχολημένη στο εσωτερικό, το βράδυ της Κυριακής ενεργοποίησε στα βόρεια σύνορα και στο λιμάνι της Χάιφα το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σε επίπεδο του πολεμικού συναγερμού, έκλεισε τον εναέριο χώρο του στο βορρά για τα πολιτικά αεροσκάφη για δυο ημέρες και ενημέρωσε τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.
Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, μέχρι το Τελ Αβίβ, την Τεχεράνη, τη Δαμασκό και τη Βηρυτό, περίμενουν να δουν ποιος θα κάνει την επόμενη κίνηση.
σχόλια