Πολλά από τα δεινά που μας ήρθαν με την οικονομική κρίση, αποτελούν οδυνηρή πραγματικότητα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν είχα πρωτοέρθει στην Ολλανδία, μια χώρα πλούσια κατά τα φαινόμενα, έβλεπα το πως ψώνιζαν στα σούπερ μάρκετ τους και πίστευα τότε ότι η τσιγγουνιά τους έκανε να αγοράζουν μια φέτα καρπούζι μόνο ή να προτιμούν την φθηνότερη μάρκα μπύρας – η οποία δεν πινόταν για μένα. Έκαναν οικονομία από τότε, σχεδόν από πάντα.
Στην Αγγλία, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση κυκλοφορούν πακετάκια διατροφής για όλη την οικογένεια, τα οποία κοστολογούνται κοψοχρονιά. Πώς να την βγάλει μια τετραμελής οικογένεια με 50 λίρες τη βδομάδα; Το Sainsbury's έχει τη λύση. Μπείτε στην ιστοσελίδα του και σηκώστε τη δίαιτα που σας προτείνει, η οποία περιλαμβάνει τρία γεύματα την ημέρα, όλα με δικά του προϊόντα φυσικά – μείον τα ποτά και τα σνακς. Για 50 λίρες μόνο την εβδομάδα, το Sainsburys σας ταΐζει αρκετό ψωμί, αρκετά κατεψυγμένα λαχανικά, λουκάνικα, ενώ το πρωινό περιλαμβάνει συνήθως ψωμί και μαρμελάδα ή φυστικοβούτυρο – ε και στο τσακίρ κέφι (τα Σάββατα) και λίγο μπέικον (ή λουκάνικο).
Εάν δεν εμπιστεύεστε το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, ή κανένα σούπερ μάρκετ, υπάρχει και η μη-κερδοσκοπική/ μη εμπορική έκδοση τέτοιων συμβουλευτικών ιστοσελίδων, η οποία λειτουργούσε και πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, χωρίς να σου συνιστά συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων. Πώς να ταΐσεις μια 4μελή οικογένεια με 100 λίρες το μήνα! Εδώ, οι δίαιτες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε τα γεύματα να περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες ποσότητες πρόσληψης φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Τα γεύματα είναι πιο ισορροπημένα, μοιάζουν πιο υγιεινά ενώ πρέπει να κάνεις και το δικό σου ψωμί – το έτοιμο δεν χωράει στον σφιχτό λογαριασμό των 100 λιρών το μήνα. Γενικά απαιτείται περισσότερο μαγείρεμα στις εναλλακτικές αυτές διατροφικές συνταγές. Τα εβδομαδιαία πλάνα γευμάτων έχουν σχεδιαστεί βάσει ειδικής έρευνας σε 600 άτομα, τα οποία ρωτήθηκαν ποια τρόφιμα θα δυσκολεύονταν να κόψουν αν είχαν οικονομική στενότητα. Τα πλάνα γευμάτων παρέχονται σε διάφορες εναλλακτικές, ανάλογα με τα γούστα και τις διατροφικές συνήθειες κάθε οικογένειας.
Στην Αμερική κυκλοφορούν ένα σωρό άλλες, αυτοσχέδιες, δίαιτες που υπόσχονται να ταΐσουν την οικογένεια σας με κάτω από 30 δολάρια τη βδομάδα – και χωρίς κουπόνια σίτισης. Καθώς και κάθε είδους σάιτ με συμβουλές για έξυπνο και οικονομικό μαγείρεμα. Στην Αυστραλία κυκλοφορούν ήδη βιβλία και σάιτ που συμβουλεύουν οικογένειες πως να εξοικονομούν ότι μπορούν από τον προϋπολογισμό του φαγητού τους.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια έξυπνη τεχνική μάρκετινγκ από πλευράς των σούπερ μάρκετ, ανταποκρινόμενη πάντα στο κλίμα της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας. Ο καπιταλισμός έχει τις λύσεις σε όλα… ακόμα κι αν καταρρέει μπροστά στα μάτια μας, θα συνεχίσει να μας δίνει συμβουλές για το πως θα επιβιώσουμε σε ένα μη-βιώσιμο σύστημα. Το ζωνάρι πλέον δε θα το σφίγγουμε μόνοι μας, θα μας βοηθάει το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.
Άλλοι θεωρούν τα οικονομικά διατροφικά πακέτα ως μια απάντηση των καταναλωτών στα ζόρια που φέρνει η κρίση. Ο εγγλέζος συνάδελφος στη δουλειά μου δεν ξοδεύει πάνω από 1,5 ευρώ για το lunch του κάθε μεσημέρι – και το μαγειρεύει ο ίδιος. Αυτό το στυγνό budget το είχε ως χούι και πολύ πριν την κρίση. Απλώς τώρα έχει γίνει και επίσημο.
σχόλια