Η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαική Ένωση, τη Νορβηγία, τον Καναδά, και την Αυστραλία, σε αντίποινα στις κυρώσες που της επέβαλλαν οι εν λόγω χώρες κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατά κάποιο τρόπο, η ρωσική ανακοίνωση έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από περιορισμούς που ήδη ισχύουν και πλήττουν το 10% του εφοδιασμού της Ρωσίας σε χοιρινό κρέας, ψάρια και φρούτα, σύμφωνα με τον υπουργό γεωργίας.
Πέρυσι, η Ρωσία εισήγαγε τρόφιμα αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου της συνολικής κατανάλωσης της. Τώρα που έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που θα βρει για να καλύψει το κενό.
Via my friend Natalia Loseva: more empty shelves in Moscow today. (To all of you who think I am lying about them) pic.twitter.com/p6ylADP9xf
— Natalia Antonova (@NataliaAntonova) August 8, 2014
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η αυτή η απαγόρευση είναι μεγάλη είδηση και ευκαιρία για τις τοπικές επιχειρήσεις. Μπορεί να μην υπάρχει ποικιλία στις επιλογές τυριών στα σούπερ μάρκετ, αλλά οι εγχώριοι παραγωγοί θα επωφεληθούν. Η αλήθεια είναι πως μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του εμπάργκο οι ρωσικές ιχθυαγορές ανέκαμψαν ενώ η Νορβηγία βλέπει τις δικές της να βουλιάζουν.
Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να επιστρατεύσει φιλικές χώρες για να αντικαταστήσει τις προμήθειες σε αμερικανικό κοτόπουλο, γαλλικό τυρί, Νορβηγικά ψάρια, καναδικό χοιρινό, βοδινό κρέας Αυστραλίας και πολλά άλλα προϊόντα που αποκλείονται από την απαγόρευση του Κρεμλίνου. Οι εταίροι της στην εκκολαπτόμενη Ευρασιατική Ένωση, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η επέκταση του εμπορίου φρούτων με την Τουρκία και αγορά πουλερικών από τη Βραζιλία, είναι κάποιες από τις μελλοντικές εισαγωγές που η Ρωσία εξετάζει. Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Ρωσίας θα δίνει ειδικές άδειες για μια σημαντική επέκταση των εισαγωγών ψαριών, από τη Χιλή ενώ οι παραγωγοί βοδινού κρέατος στην Αργεντινή δηλώνουν πρόθυμοι να πωλήσουν στη Ρωσία, εάν μπορούν να πείσουν τη δική τους κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές.
Αν και η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία έχουν επιβάλλει κάποιες κυρώσεις για τη Ρωσία, δεν είδαν το όνομά τους να αναφέρεται στη λίστα. Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων προς τη Ρωσία, αλλά τα ιαπωνικά θαλασσινά και τα ελβετικά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να γίνουν πολύ διαδεδομένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο κοντινό μέλλον.
Οι επενδυτές πάντως δεν είναι πεπεισμένοι ότι τα απαγορευμένα τρόφιμα μπορεί να αντικατασταθούν τόσο εύκολα, στέλνοντας τις μετοχές της Ρωσικής λιανικής πώλησης αισθητά χαμηλότερα.
Where some of the nice hard cheeses used to be at my supermarket. Staff now frantically trying to fill shelf w/ crap. pic.twitter.com/ruf1x6Hu98
— Natalia Antonova (@NataliaAntonova) August 7, 2014
Οι οικονομολόγοι δυσανασχετούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν ελλείψεις σε υψηλό ποσοστό πληθωρισμού της Ρωσίας, δεδομένου ότι οι καταναλωτές δαπανούν ήδη ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, δημιουργώντας προβλήματα στην οικονομία της χώρας.
Μπορεί να υπάρχει κάποια παρηγοριά για τους Ρώσους στο γεγονός ότι εξωτικά νέα προϊόντα από μακρινά μέρη πρόκειται να εμφανιστούν στα καταστήματα, αλλά αυτό είναι μια μικρή παρηγοριά για τους περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν τις επιπτώσεις από τη διπλωματική κίνηση της Ρωσίας με τη Δύση.