Ένα περιδέραιο από διαμάντια και μαργαριτάρι, που άνηκαν στην βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα πωλήθηκε έναντι 36 εκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το BBC.
O οίκος δημοπρασιών Sotheby's υποστηρίζει πως η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ για μαργαριτάρι.
Το κόσμημα αγοράστηκε από τον Sotheby's Γενεύης μετά από σκληρό ανταγωνισμό προσφορών. Η αξία του υπολογιζόταν σε δυο εκατομμύρια δολάρια.
Ήταν κομμάτι της μεγάλης συλλογής κοσμημάτων που πουλήθηκε από τον ιταλικό βασιλικό οίκο Bourbon-Parma. Μερικά από τα κοσμήματα δεν είχαν εκτεθεί στο κοινό για 200 χρόνια.
Το προηγούμενο ρεκόρ μαργαριταρένιου κοσμήματος είχε σημειώσει ένα κολιέ που κάποτε άνηκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Πουλήθηκε έναντι 11,8 εκατομμυρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie's το 2011.
Ο οίκος Sotheby's είπε πως στη Γενεύη δημοπρατήθηκε μια από τις πιο σημαντικές συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που εμφανίστηκαν ποτέ στην αγορά.
Η αντιπρόεδρος Ντανιέλα Μασέτι δήλωσε: «Αυτό η ασυνήθιστη ομάδα κοσμημάτων προσφέρει μια μαγευτική εικόνα της ζωής των ιδιοκτητών τους που πηγαίνει εκατοντάδες χρόνια πίσω».
Διευκρινίζει ωστόσο πως «η εγγενής ομορφιά των κοσμημάτων, τα πολύτιμα πετράδια που τα κοσμούν και η εξαιρετική δεξιοτεχνία με την οποία κατασκευάστηκαν, επιδεικνύουν πως από μόνα τους είναι εκπληκτικά».
Στον πλειστηριασμό βγήκαν επίσης ένα φυσικό μαργαριτάρι και ένα διαμαντένιο κολιέ, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια μαργαριταριών και διαμαντιών, ένα δαχτυλίδι με το μονόγραμμά της και μια τούφα των μαλλιών της.
Υπήρχαν επίσης κομμάτια του βασιλιά Καρόλου Ι', των αρχιδουκών της Αυστρίας και των δουκών της Πάρμας, συμπεριλαμβανομένης και μιας διαμαντένιας τιάρας.
Ολόκληρη η συλλογή πωλήθηκε για περισσότερο από 60 εκατομμύρια ευρώ.
Η Μαρία Αντουανέτα ήταν Αυστριακή πριγκίπισσα πριν τον γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΣΤ'. Ο επιδεικτικός τρόπος ζωής της την μετέτρεψε για μια μισητή προσωπικότητα κατά τα χρόνια πριν την Γαλλική Επανάσταση.
Έβγαλε λαθραία τα κοσμήματά της στην Αυστρία αλλά απέτυχε να δραπετεύσει από την Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους. Οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα το 1793 σε ηλικία 37 ετών.
σχόλια