Πούτιν: Απαραίτητη η Ευρώπη στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Πούτιν: Απαραίτητη η Ευρώπη στις συνομιλίες για την Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν/ ΕΡΑ
0

Η συμμετοχή της Ευρώπης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία θα χρειαστεί τελικά αλλά η Μόσχα θέλει πρώτα να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Ρώος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, ενώ υποστήριξε ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου είναι ακόμα μακριά.

Ο Πούτιν είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι ο Τραμπ προσέγγισε τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ορθολογικά και όχι συναισθηματικά, αλλά, παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει εντός εβδομάδων, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να μην τελειώσει τότε που εκτιμά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο η τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τραμπ όσο και οι πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Ριάντ έθιξαν το ζήτημα της επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε ο Πούτιν. «Αλλά δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», είπε σε συνέντευξή του. «Συμφωνήσαμε μόνο ότι θα προχωρήσουμε προς αυτό. Και σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών».

Ο Πούτιν είπε ότι η Ευρώπη δεν είχε καμία συμμετοχή στις συνομιλίες στο Ριάντ, καθώς επικεντρώθηκαν στην εδραίωση εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, κάτι που, όπως είπε, ήταν καίριο. «Προκειμένου να επιλυθούν πολύπλοκα και μάλλον οξυμένα ζητήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με την Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα. Από τι αποτελείται; Αυτό το πρώτο βήμα θα πρέπει να αφιερωθεί στην αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Μα τι σχέση έχουν οι Ευρωπαίοι (σσ. σε αυτό);», είπε ο Πούτιν.

Οι επόμενοι γύροι συνομιλιών και επαφών υψηλού επιπέδου θα αφιερωθούν στην οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης, είπε, αλλά μόλις οι συνομιλίες στραφούν στην επίλυση της σύγκρουσης, η παρουσία ευρωπαίων εταίρων «θα είναι λογική». «Χρειάζεται η συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν το απορρίψαμε ποτέ αυτό, κάναμε συνεχείς συζητήσεις μαζί τους» συμπλήρωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι ενέκρινε μια πρόταση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συζητήσουν «βαθιές περικοπές», έως και τις μισές, στις στρατιωτικές δαπάνες.

Τι είπε ο Πούτιν για τον Τραμπ

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είμαστε ενάντια σε αυτό. Η ιδέα μου φαίνεται καλή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν τη δική τους κατά 50% και εμείς τη δική μας κατά 50%. Και η Κίνα θα μπορούσε να ενταχθεί αργότερα, αν το επιθυμεί» είπε ο Πούτιν, απορρίπτοντας κάθε άποψη ότι η απότομη αλλαγή της πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις προτάσεις ότι το Κίεβο μπορεί να μην ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη, βασίστηκε σε συναισθήματα.

«Ο Τραμπ», είπε ο Πούτιν, «ενεργούσε λογικά και απαλλαγμένος από τους περιορισμούς των υποσχέσεων που δόθηκαν στην Ουκρανία από τους ευρωπαίους ηγέτες. Σε αντίθεση με αυτούς, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τα χέρια του ελεύθερα από δεσμά που δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν. Κινείται με ευθύ τρόπο και χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Βρίσκεται σε μοναδική θέση: Δεν λέει μόνο αυτό που σκέφτεται, λέει αυτό που θέλει. Αυτό είναι το προνόμιο του ηγέτη μιας από τις μεγάλες δυνάμεις».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Διεθνή / Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ κατηγορείται για επίθεση ή βιασμό 299 ασθενών, η συντριπτική πλειοψηφία κάτω των 15 ετών, μεταξύ 1989 και 2014, κυρίως στη Βρετάνη - Τι δήλωσε στο δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ