Τις «επινοητικές φλυαρίες» της G7 ειρωνεύτηκε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και κάλεσε τις επτά πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες σε «μια αληθινή συνεργασία».
Ο ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε για την τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της G7, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Τσινγκτάο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα. Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν προσυπέγραψε τελικά το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, παρότι προηγουμένως το είχε εγκρίνει.
«Πιστεύω πως πρέπει να σταματήσουν αυτές τις επινοητικές φυλαρίες και να στραφούν στα συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από μια αληθινή συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν.
Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Τραμπ να γίνει και πάλι δεκτή η Ρωσία στην ομάδα αυτή, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που επέλεξε να φύγει από τη G7 και ότι θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε τις χώρες μέλη της στη Μόσχα.
Στη G7 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνίας, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία.
Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε πάντως πως η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με επικεφαλής την Κίνα υπερβαίνει αυτή της G7.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του «μόλις» ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής των δύο ανδρών. «Μόλις η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη, θα γίνει αυτή η συνάντηση, εξυπακούεται σε συνδυασμό και με το πρόγραμμά μου», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος τους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Τραμπ είχε εκφράσει στην τελευταία συνομιλία τους ανησυχία για έναν νέο γύρο ανταγωνισμού των εξοπλισμών.
«Ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια συνάντηση και το επιβεβαιώνω. Μπορώ να επαναλάβω πως στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μας εξέφρασε την ανησυχία του για την απειλή ενός νέου γύρου ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Συμφωνώ μαζί του. Για να συζητηθεί αυτό λεπτομερώς, είναι απαραίτητο οι υπουργοί μας των Εξωτερικών και οι εμπειρογνώμονες να δουλέψουν σε στενή συνεργασία και φυσικά οι προσωπικές συναντήσεις είναι απαραίτητες», δήλωσε ο Πούτιν.
Η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει το συντομότερο, μόλις είναι έτοιμη γι' αυτήν η αμερικανική πλευρά, πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
«Όσο για τον τόπο, δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα το θέμα. Όμως υπάρχουν πολλές χώρες που είναι πρόθυμες να μας βοηθήσουν σ' αυτό. Υπάρχουν ανάμεσά τους μερικές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστρίας... Γενικά πιστεύω πως αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Το σημαντικό είναι αυτές οι συναντήσεις, αν γίνουν, να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Κίνα, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο επιβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας τους και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας αυτής.
«Επιβεβαιώσαμε το πολύ υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας με την Κίνα. Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε με την Κίνα μια δήλωση για περαιτέρω συνεργασία στον πολιτικό τομέα και στη μάχη εναντίον διαφόρων απειλών. Αυτή η επιβεβαίωση της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik