Προϊστορικό ψάρι που εμφανίστηκε στη Γη πριν από τους δεινόσαυρους κινδυνεύει με εξαφάνιση από την εξόρυξη πετρελαίου

Προϊστορικό ψάρι που εμφανίστηκε στη Γη πριν από τους δεινόσαυρους κινδυνεύει με εξαφάνιση από την εξόρυξη πετρελαίου Facebook Twitter
0

Έχουν γαλάζιο χρώμα, εμφανίστηκαν στη γη παλαιότερα από τους δεινόσαυρους και ζυγίζουν περίπου όσο ένας μέσος άνθρωπος. 

Ο κοιλάκανθος είναι το ψάρι που κινδυνεύει περισσότερο με εξαφάνιση στη Νότια Αφρική και ένα από τα σπανιότερα είδη του κόσμου. 

Στις ακτές της Νότιας Αφρικής δεν ζουν περισσότερα από 30 ψάρια από το συγκεκριμένο είδος. Ενδεχόμενες νέες θαλάσσιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της μικρής αποικίας. 

Οι κοιλάκανθοι, η όψη και το σχήμα των οποίων έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και 420 εκατομμύρια χρόνια, προκάλεσαν για πρώτη φορά το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν ένα ζωντανό ψάρι πιάστηκε στο λιμάνι του του ανατολικού Λονδίνου το 1938

Τη δεκαετία του 1950 αιχμαλωτίστηκαν και άλλα ψάρια στις Κομόρες νήσους, κάτι που επιβεβαίωσε πως είδος δεν

είχε εξαφανιστεί. 

Τον Δεκέμβριο του 2000, δύτες ανακάλυψαν μια μικρή αποικία του ψαριού κοντά στον κόλπο Sodwana στη Νότια Αφρική, σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στο θαλάσσιο πάρκο iSimangaliso, που θεωρείται φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. 

Τώρα η ιταλική εταιρία Eni σκοπεύει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε υποθαλάσσια βάθη στην ευρύτερη περιοχή. 

Όπως αναφέρει ο δρ. Άντριου Βέντερ, επικεφαλής μια από τις οργανώσεις που αγωνίζονται για την επέκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στη Νότια Αφρική, «η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, ήταν καθοριστική για τον πληθυσμό των ψαριών. Μια παρόμοια διαρροή στο iSimangaliso θα μπορούσε να εξαφανίσει τους κοιλάκανθους. 

Η αποικία των κοιλάκανθων βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειότερα από το ακραίο όριο της περιοχής που ερευνά η Eni και περίπου 200 χιλιόμετρα από τα πρώτα σημεία εξόρυξης, όμως ο Βέντερ λέει πως οι διαρροές πετρελαίου μπορούν να εξαπλωθούν μακριά και με ταχύτητα.  

Οι απόψεις του επιβεβαιώνονται και από τον καθηγητή Μάικ Μπρούτον που είπε πως οι κοιλάκανθοι είναι ειδικά ψάρια, πολύ ευαίσθητα στην όχληση του φυσικού τους περιβάλλοντος. 

«Οτιδήποτε που παρεμβαίνει στην δυνατότητα τους να εισπνεύσουν οξυγόνο, απειλεί την επιβίωση τους. Η ανησυχία για τις συνέπειες από μια πιθανή διαρροή στην συγκεκριμένη περιοχή είναι σοβαρή».  

Η εταιρία από την πλευρά της απαντάει πως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και πως τα σημεία που θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις βρίσκονται μακριά από το σημείο όπου ζει το προϊστορικό ψάρι. 

Όμως ο Μπρούτον επιμένει στις ανησυχίες του «Πρέπει να αξιολογηθεί προσεχτικά το ρίσκο πριν αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να είναι αργά. Οι διαρροές πετρελαίου δεν σέβονται τα όρια των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών .

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM