Πρόωρες εκλογές στην Γερμανία - Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Όλαφ Σολτς

Πρόωρες εκλογές στην Γερμανία - Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Όλαφ Σολτς Facebook Twitter
Όλαφ Σολτς/ Φωτ.: EPA
0

Η Γερμανία μπαίνει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Bundestag, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε μετά από τρίωρη συζήτηση, κατέγραψε 394 αρνητικές ψήφους από τους 717 βουλευτές που συμμετείχαν. Η διαδικασία, βάσει του άρθρου 68 του γερμανικού Συντάγματος, επικύρωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που είχε ήδη συμφωνηθεί διακομματικά.

Ο καγκελάριος Σολτς θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τη διάλυση της Bundestag. Σύμφωνα με το άρθρο 39 του Συντάγματος, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών από τη διάλυση, με τον πρόεδρο να αναμένεται να συναινέσει λόγω της ευρείας διακομματικής συμφωνίας.

Κατά την ομιλία του στη Bundestag, ο Σολτς τόνισε την ανάγκη για «σεβασμό για όλους», σύνθημα που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική του εκστρατεία. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), για τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «δολιοφθορά» και έλλειψη «ηθικής ωριμότητας».

Ο καγκελάριος ανέδειξε ως βασικό διακύβευμα των εκλογών την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία, τις υποδομές και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. «Ας τολμήσουμε να επενδύσουμε στη Γερμανία», δήλωσε, καλώντας τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν για την πορεία της χώρας.

Οι πρόωρες εκλογές σηματοδοτούν την πέμπτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία που καγκελάριος ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές, σε μία κρίσιμη πολιτική περίοδο για τη χώρα.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM