Προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο ετοιμάζει η Ουγγαρία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο ετοιμάζει η Ουγγαρία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Facebook Twitter
0

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως ετοιμάζει η Ουγγαρία, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο άνοιξε χθες τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βουδαπέστης. 

Το Ευρωκοινοβούλιο, που προχώρησε χθες σε μια ψηφοφορία χωρίς προηγούμενο, κατηγορεί την Ουγγαρία ότι αποτελεί μια «συστηματική» απειλή για τις αξίες της ΕΕ.

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας, δεξί χέρι του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «θα αποφασίσει τη Δευτέρα τις συγκεκριμένες νομικές δράσεις» που θα αναλάβει, ενώ υπογράμμισε πως η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «η πιο πιθανή» επιλογή.

Η Βουδαπέστη αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης που ενέκριναν χθες οι ευρωβουλευτές, εκτιμώντας πως δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες κατά τη ψηφοφορία.

Η απόφαση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά (και 48 αποχές), φθάνοντας το όριο των δύο τρίτων των ψήφων που κατατέθηκαν, αλλά όχι εκείνο των δύο τρίτων των παρόντων.

Όμως «βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν τα δύο τρίτα των ψήφων όλων των παρόντων», εκτίμησε ο Γκούλιας. Η Βουδαπέστη διευκρίνισε ότι ανέπτυξε το επιχείρημα αυτό σε επίσημη επιστολή προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Το θέμα του τρόπου υπολογισμού του ορίου των δύο τρίτων τέθηκε πριν από την ψηφοφορία στη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου, το οποίο επιβεβαίωσε την παράδοση που εφαρμόζεται στο ημικύκλιο να μην θεωρείται η αποχή ως έκφραση ψήφου.

«Οι αμφιβολίες όσον αφορά σε αυτό το κρίσιμο σημείο θέτουν υπό αμφισβήτηση το σύνολο της διαδικασίας», εκτιμά ωστόσο η Βουδαπέστη στην επίσημη επιστολή της, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και φανερή παραβίαση ουσιωδών διαδικαστικών κανόνων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε την Τετάρτη το άρθρο 7, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας. Κατηγορεί τη Βουδαπέστη ότι περιφρονεί τις ελευθερίες και τις αξίες της ΕΕ για τον Τύπο, τα πανεπιστήμια, κατά των μειονοτήτων και των μεταναστών, και στον τομέα της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, κατηγορίες τις οποίες αμφισβητεί ο Ορμπάν.

Πέρα από τη συμβολική αξία αυτού του ψηφίσματος, η υιοθέτηση αποτελεσματικών κυρώσεων παραμένει πολύ υποθετική. Η Πολωνία, που αποτελεί επίσης αντικείμενο μιας διαδικασίας υπό το άρθρο 7 (με πρόταση της Επιτροπής), ανακοίνωσε ότι θα προβάλει το βέτο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακελειό στην Ινδία: Ένοπλοι σκότωσαν 26 τουρίστες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Διεθνή / Μακελειό στην Ινδία: Ένοπλοι σκότωσαν 26 τουρίστες - Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Η πλέον πολύνεκρη τέτοια επίθεση στη γιγαντιαία χώρα τις τελευταίες δυο δεκαετίες - Τουλάχιστον 17 είναι οι τραυματίες - Οι ινδικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο Δελχί
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM