Προσωρινό «φρένο» στο διάταγμα Τραμπ διέταξε δικαστής - Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Προσωρινό «φρένο» στο διάταγμα Τραμπ διέταξε δικαστής - Η αντίδραση του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
1

Προσωρινή αναστολή του διατάγματος Τραμπ που απαγορεύει σε όλους τους πρόσφυγες και στους πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σιάτλ, μετά από προσφυγή των πολιτειών της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που μπλοκάρει πλήρως την εντολή Τραμπ σε ολόκληρη τη χώρα και αποτελεί το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της αμερικανικής κυβέρνησης στην εφαρμογή του διατάγματος.

Η προσωρινή αυτή δικαστική εντολή που εξέδωσε ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει αρχικά «σκανδαλώδη» αυτή τη δικαστική απόφαση, πριν στείλει νέα ανακοίνωση από την οποία έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή με τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα», δήλωσε ο Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Tη Δευτέρα, ο Φέργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή για την ακύρωση ορισμένων σημείων «κλειδιών» του προεδρικού διατάγματος, το οποίο κλείνει για τέσσερις μήνες τα σύνορα των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες και για τρεις μήνες για τους πολίτες επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη). Ταυτόχρονα, επιβάλλει επ' αόριστον απαγόρευση στους Σύρους πρόσφυγες.

Στην εν λόγω προσφυγή του, ο Φέργκιουσον υποστηρίζει πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.

 Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκανε κι αυτός λόγο για μια «λαμπρή νίκη», αλλά προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως «δεν θα του προξενούσε έκπληξη» αν αυτό το ιδιότυπο «μπρα-ντε-φερ» τελείωνε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BBC για κακοκαιρία σε Μύκονο και Πάρο: «Λίμνη λάσπης» λίγο πριν το Πάσχα, οι πιο έντονες βροχές των τελευταίων 20 ετών

Διεθνή / Guardian για κακοκαιρία σε Μύκονο και Πάρο: «Λίμνη από λάσπη» λίγο πριν το Πάσχα, οι πιο έντονες βροχές των τελευταίων 20 ετών

Όπως επισημαίνει το βρετανικό μέσο, οι τοπικές αρχές αγωνίζονται για την ολοκλήρωση της επιχείρησης καθαρισμού περιοχών μετά την «ολοκληρωτική καταστροφή»
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα την τελευταία τους πνοή» - Επιζών διασώστης στη Γάζα περιέγραψε τις δολοφονίες των συναδέλφων του

Διεθνή / «Άκουσα την τελευταία τους πνοή» - Επιζών διασώστης στη Γάζα περιέγραψε τις δολοφονίες των συναδέλφων του

Οι IDF υποστήριξαν ότι είχαν σκοτώσει μαχητές της Χαμάς, αλλά o 27χρονος Μούνθερ Αμπέντ επιμένει ότι δεν υπήρχαν μαχητές στα ασθενοφόρα - «Με έγδυσαν, μου άφησαν μόνο τα εσώρουχά μου και μου έδεσαν τα χέρια», θυμάται
LIFO NEWSROOM