Κάτοικοι της Καμπότζης έπιασαν στον ποταμό Μεκόνγκ αυτό που οι επιστήμονες θεωρούν το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, ένα σαλάχι βάρους 300 κιλών που χρειάστηκε πάνω από 10 άνδρες για να το μεταφέρουν.
Οι ντόπιοι βάφτισαν το θηλυκό, τεσσάρων μέτρων, σαλάχι Boramy -που στην γλώσσα των Χμερ σημαίνει «πανσέληνος», λόγω του στρογγυλού του σχήματος- και αφού το τοποθέτησαν ηλεκτρονικό πομπό ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να καταγράφουν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του, το απελευθέρωσαν ξανά στο ποτάμι.
«Πρόκειται για συναρπαστικά νέα καθώς είναι το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου» ανέφερε ο βιολόγος Ζεμπ Χόγκαν, πρώην παρουσιαστής της εκπομπής "Monster Fish" του National Geographi που τώρα συμμετέχει στο πρότζεκτ προστασίας του ποταμιού.
The world's largest recorded freshwater fish has been caught in Cambodia.
— DW News (@dwnews) June 20, 2022
The giant stingray, nicknamed the 'Boramy' (full moon), measured almost four meters (13 feet) from snout to tail.🎣 pic.twitter.com/QV6Y5pHfQA
«Πρόκειται επίσης για συναρπαστικά νέα επειδή σημαίνει πως αυτή η περιοχή του Μεκόνγκ είναι ακόμη υγιής... Είναι ένα δείγμα ελπίδας πως εξακολουθούν να ζουν εδώ τέτοια τεράστια ψάρια» προσθέτει.
Η Μποραμί, που πιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στα δίχτυα ψαρά ανοιχτά του Koh Preah, ενός μικρού νησιού στα βόρεια του Μεκόνγκ, κατάφερε να «κλέψει» το ρεκόρ από ένα γιγάντιο γατόψαρο 293 κιλών που είχε πιαστεί το 2005 στη βόρεια Ταϊλάνδη.
Ο Μεκόνγκ διαθέτει τον τρίτο πιο ποικιλόμορφο πληθυσμό ψαριών στον κόσμο. Ωστόσο, η υπεραλίευση, η μόλυνση, η διείσδυση θαλασσινού νερού και η μείωση των ιζημάτων έχουν προκαλέσει πτώση του αριθμού τους.
Τον περασμένο μήνα, ομάδα θαλάσσιων βιολόγων κατέγραψε ένα απειλούμενο πελώριο σαλάχι του γλυκού νερού κατά τη διάρκεια πρόσφατης αποστολής σε ένα απομακρυσμένο σημείο του ποταμού Μεκόνγκ στην Καμπότζη.
Το σαλάχι 180 κιλών πιάστηκε κατά λάθος στα δίχτυα ντόπιων ψαράδων, οι οποίοι κάλεσαν τους ειδικούς.
Οι επιστήμονες, παρότι ενθουσιάστηκαν με την ανακάλυψη του ακριβοθώρητου αυτού «γίγαντα», προειδοποίησαν πως η βιοποικιλότητα της συγκεκριμένης περιοχής βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.
Με πληροφορίες από Reuters