Η Ιταλία αποχαιρέτησε το είδωλό της, την παρουσιάστρια, τραγουδίστρια και έμβλημα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: τη Ραφαέλα Καρά.
Μία σημαία του ουράνιου τόξου, δίπλα στο φέρετρο της μέσα στην καθολική εκκλησία, ήταν από τις δυνατές εικόνες, που υπενθύμισαν σε όλους, όσοι βρέθηκαν στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της, αυτό που η ίδια συμβόλιζε για πολλούς ανθρώπους: την ελευθερία.
Η Ραφαέλα Καρά πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 78 ετών. Αποτέλεσε σύμβολο της σύγχρονης, ποπ κουλτούρας της Ιταλίας. Η βασίλισσα της ελαφράς τηλεοπτικής ψυχαγωγίας που ξεπέρασε τα μουσικά σύνορα της χώρας της και έφτασε στα charts της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής με την πρωτοποριακή, σεξι ποπ μουσική της.
Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν το φέρετρο της στους δρόμους της Ρώμης στην εκκλησία της Σάντα Μαρία στην Άρα Κοέλι για το τελευταίο αντίο. Η κηδεία της μεταδόθηκε ζωντανά από το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι RAI.
«Η Ραφαέλα μας άφησε. Έχει πάει σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ανθρωπιά της, το αδιαμφισβήτητο γέλιο της και το εξαιρετικό ταλέντο της θα λάμπουν για πάντα», δήλωσε ο επί πολλά χρόνια σύντροφός της, Sergio Japino.
Γεννημένη στην Μπολόνια το 1943, η Καρά σπούδασε χορό αλλά ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός σε ταινίες "peplum", τις ιστορικές, επικές παραγωγές της Ιταλίας.
Μετά από μια θητεία στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα στην περιπέτεια Von Ryan's Express, επέστρεψε στην Ιταλία και έγινε οικοδέσποινα στην τηλεοπτική εκπομπή Canzonissima με έμπνευση από το Μπρόντγουεϊ.
Στη συντηρητική Ιταλία της δεκαετίας του 1970, η Καρά προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ιταλικής τηλεόρασης, όταν εμφανίστηκε στη σκηνή μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές με γυμνή την κοιλιά της και ακάλυπτο τον αφαλό της.
Το επεισόδιο εξόργισε το Βατικανό και τους ηγέτες του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατίας, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να την σταματήσουν.
Οι συντηρητικοί Ιταλοί βρέθηκαν ξανά αβοήθητοι όταν οκτώ χρόνια αργότερα, το 1978 η Καρά κυκλοφόρησε το άλμπουμ Raffaella. Το άλμπουμ της περιείχε το τραγούδι Luca, που περιέγραφε λεπτομερώς τις ομοφοβικές προκαταλήψεις και τις βίαιες επιθέσεις που υπέστησαν οι ομοφυλόφιλοι στην Ιταλία τη δεκαετία του '70.
Ο Francesco Vezzoli, επιμελητής μιας έκθεσης της ιταλικής τηλεόρασης της δεκαετίας του 1970 για το Fondazione Prada το 2017, δήλωσε ότι η Καρά είχε κάνει «περισσότερα για να απελευθερώσει τις γυναίκες από πολλές φεμινίστριες».
Το 2017 ορίστηκε ως το παγκόσμιο γκέι σύμβολο στο World Pride στη Μαδρίτη και τον επόμενο χρόνο έγινε η κυρία του Τάγματος του Βασιλιά Φελίπε.
Η απήχησή της στην Ισπανία σχεδόν ισάξια με εκείνη στην Ιταλία. Την επόμενη Τετάρτη, το κόμμα της Μαδρίτης θα προτείνει την ονομασία της Plaza Raffaela Carrà στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Με πληροφορίες του Guardian