Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο δήλωσε ότι είναι άμεσα διαθέσιμος να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της γέφυρας Morandi, η οποία κατέρρευσε αυτό το μήνα στη Γένοβα, την πατρίδα του, σκοτώνοντας 43 άτομα.
O Πιάνο εξέφρασε τη θλίψη για τις χαμένες ζωές, αλλά είπε πως η προσπάθεια ανασυγκρότησης θα μπορούσε να γίνει μια «θετική στιγμή ενότητας και της συνεργασίας».
«Έχω ήδη πει ότι θα είμαι ευτυχής να συμμετάσχω γιατί αυτή είναι η αποστολή μου», δηλώνει στον Observer. «Είμαι επίσης γερουσιαστής στο ιταλικό κοινοβούλιο και έτσι είναι ένα από τα καθήκοντά μου να ανταποκριθώ σε μια τέτοια καταστροφή».
Ο αρχιτέκτονας, ο οποίος ζει στο Παρίσι αλλά έχει γραφείο στη Γένοβα, δήλωσε ότι η αρνητικότητα που απορρέει από την πολιτική διαμάχη μετά την τραγωδία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη συνεργασία για την ανοικοδόμηση.
Ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το σχεδιασμό μιας νέας γέφυρας, είπε, πως κάθε μελλοντική δομή πρέπει να είναι μια δήλωση «υπερηφάνειας και άξιων».
«Πρέπει να είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αναγνωρίσουν την τραγωδία με κάποιο τρόπο, ενώ παράλληλα θα παρέχει μια μεγάλη είσοδο στην πόλη. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται χωρίς καμία ένδειξη ρητορικής - αυτή θα ήταν η χειρότερη παγίδα. Αλλά νομίζω ότι θα μείνουμε μακριά από αυτό και αντ' αυτού θα εκφράσουμε τις αξίες μας. Αυτός είναι ο λόγος που η Γένοβα αξίζει».
Ο Πιάνο, 80 ετών, ήταν στη Γενεύη στις 14 Αυγούστου, όταν άκουσε για την κατάρρευση της γέφυρας που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Riccardo Morandi και λειτούργησε το 1967, όταν η Ιταλία ζούσε ακόμη σε κλίμα ενθουσιώδους μεταπολεμικής ανασυγκρότησης και τα έργα αυτά εξέφραζαν ελπίδα για το μέλλον.
«Ο Morandi ήταν σίγουρα ένας σπουδαίος μηχανικός και έκανε κάτι τολμηρό, έξυπνο και γενναίο αλλά, φυσικά, πολύ εύθραυστο», είπε ο Πιάνο. Ωστόσο ξεκαθαρίζει πως δεν κάνει κριτική με τη λέξη «εύθραυστη» και εξηγεί πως η γέφυρα απαιτούσε σημαντική συντήρηση.
Την έρευνα για την κατάρρευση της γέφυρας έχει αναλάβει το δικαστήριο της Γένοβας.
σχόλια