Reuters: Βρέθηκε το μωρό που είχε χαθεί στη χαοτική εκκένωση του Αφγανιστάν τον Αύγουστο

Αφγανιστάν: Βρέθηκε το μωρό που είχε χαθεί στο χάος που επικρατούσε κατά την εκκένωση του αεροδρομίου τον Αύγουστο Facebook Twitter
EPA
0

Με την οικογένειά του βρίσκεται από χθες το μωρό από το Αφγανιστάν που χάθηκε στις 19 Αυγούστου, τότε που οι δικοί του πάνω στην απόγνωσή τους το παρέδωσαν σε Αμερικανό στρατιώτη εν μέσω του χάους που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το μωρό, ο Sohail Ahmadi, ήταν μόλις δύο μηνών όταν χάθηκε το καλοκαίρι καθώς χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν με την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων και την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Μετά από ένα αποκλειστικό άρθρο του Reuters που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο με τις φωτογραφίες του μωρού, το εντόπισαν στην Καμπούλ, όπου ένας 29χρονος οδηγός ταξί ονόματι Hamid Safi το είχε βρει στο αεροδρόμιο και το πήρε στο σπίτι του για να το μεγαλώσει σαν δικό του.

Μετά από περισσότερες από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων και εκκλήσεων, και μια σύντομη περίοδο κράτησης από την αστυνομία των Ταλιμπάν, ο Safi τελικά παρέδωσε το παιδί στον παππού του που βρίσκεται ακόμα στο Αφγανιστάν.

Είπαν ότι θα επιδιώξουν τώρα να επανενωθεί με τους γονείς και τα αδέρφια του που βρίσκονται από το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εκκένωσης από το Αφγανιστάν το καλοκαίρι, ο Mirza Ali Ahmadi, ο πατέρας του αγοριού που είχε εργαστεί ως φύλακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, και η σύζυγός του Suraya φοβήθηκαν για τη ζωή του γιου τους μέσα σε ένα αλλόφρον πλήθος, που πλησίαζε μαζικά στις πύλες του αεροδρομίου σε μία προσπάθεια να μπουν σε πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ahmadi είπε στο Reuters στις αρχές Νοεμβρίου ότι μέσα στην απόγνωσή του εκείνη την ημέρα, παρέδωσε τον Sohail πάνω από τον τοίχο του αεροδρομίου σε έναν ένστολο στρατιώτη που πίστευε ότι ήταν Αμερικανός. Περίμενε ότι σύντομα θα έφτανε θα περνούσε και ο ίδιος από την άλλη πλευρά του τοίχου.

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν απώθησαν το πλήθος. Πέρασε μισή και πλέον ώρα ώσπου ο Ahmadi, η σύζυγός του και τα άλλα τέσσερα παιδιά τους να μπορέσουν να μπουν στον χώρο του αεροδρομίου.

Ο Ahmadi έψαξε απεγνωσμένα για τον γιο του μέσα στο αεροδρόμιο και αξιωματούχοι του είπαν ότι πιθανότατα είχε μεταφερθεί εκτός χώρας με πτήση άρα θα μπορούσε να επανεννωθεί μαζί τους αργότερα.

Η υπόλοιπη οικογένεια έφυγε και κατέληξε σε μια στρατιωτική βάση στο Τέξας. Για μήνες δεν είχαν ιδέα πού βρισκόταν ο γιος τους.

Η υπόθεση υπογραμμίζει τα δεινά πολλών γονιών που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της εσπευσμένης προσπάθειας εκκένωσης και αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα μετά από έναν 20ετή πόλεμο.

Την ίδια μέρα που ο Ahmadi και η οικογένειά του αποχωρίστηκαν το μωρό τους, ο Safi είχε καταφέρει να περάσει μέσα από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου είχε μεταφέρει την οικογένεια του αδερφού του για να φύγει.

Ο Safi είπε ότι βρήκε τον δύο μηνών Sohail μόνο του στο πάτωμα να κλαίει. Επιχείρησε ανεπιτυχώς να εντοπίσει τους γονείς του μωρού και έτσι αποφάσισε να πάρει το βρέφος σπίτι στη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο ίδιος έχει ήδη τρεις κόρες και είπε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία της μητέρας του, πριν πεθάνει ήταν εκείνος να αποκτήσει έναν γιο.

Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε: «Κρατάω αυτό το μωρό. Αν βρεθεί η οικογένειά του, θα τους το δώσω. Αν όχι, θα το μεγαλώσω μόνος μου», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Πήγε το μωρό στον γιατρό για να ελέγξει ότι είναι καλά και στη συνέχεια του έδωσαν το όνομα Mohammad Abed. Ανάρτησαν ακόμα και στα social media οικογενειακή φωτογραφία, όλοι μαζί.

Μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του Reuters για το εξαφανισμένο παιδί, μερικοί από τους γείτονες του Safi, που είχαν παρατηρήσει την επιστροφή του από το αεροδρόμιο μήνες νωρίτερα με ένα μωρό, αναγνώρισαν τo παιδί και δημοσίευσαν κάτω από άρθρο του Reuters, σχόλια για το πού βρίσκεται.

Ο Ahmadi ζήτησε από τους συγγενείς του, που βρισκόταν ακόμα στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του 67χρονου πεθερού του Mohammad Qasem Razawi, που ζει στη βορειοανατολική επαρχία Badakhshan, να ψάξουν τον Safi και να του ζητήσουν να επιστρέψει τον Sohail στην οικογένεια του.

Ο Razawi ταξίδεψε δύο μέρες και δύο νύχτες μέχρι την πρωτεύουσα με δώρα για τον Safi και την οικογένειά του. Ένα πρόβατο, πολλά κιλά καρύδια και ρούχα.

Όμως εκείνος αρνήθηκε να του δώσει το μωρό, επιμένοντας ότι ήθελε και ο ίδιος να φύγει μαζί με την οικογένειά του από το Αφγανιστάν. 

Η οικογένεια του μωρού τότε απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ερυθρό Σταυρό. 

Τελικά, αφού ένιωσε ότι είχαν ξεμείνει από επιλογές, ο Razawi επικοινώνησε με την τοπική αστυνομία των Ταλιμπάν για να καταγγείλει απαγωγή του παιδιού. Ο Safi είπε στο Reuters ότι μιλώντας στην αστυνομία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Είπε ότι φρόντιζε το μωρό, δεν το είχε απαγάγει.

Οι αρχές των Ταλιμπάν ερεύνησαν την καταγγελία περί απαγωγής και ο τοπικός αστυνομικός διοικητής είπε στο Reuters ότι βοήθησε να διευθετηθεί η υπόθεση, η οποία περιελάμβανε μια συμφωνία που υπογράφηκε και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Razawi, η οικογένεια του μωρού συμφώνησε να αποζημιώσει τον Safi με περίπου 950 αμερικανικά δολάρια για τα έξοδα που έκανε για τη φροντίδα του μωρού τους τελευταίους πέντε μήνες.

Παρουσία της αστυνομίας και εν μέσω δακρύων, τελικά το μωρό επέστρεψε στους συγγενείς του.

Ο Razawi είπε ότι ο Safi και η οικογένειά του ήταν συντετριμμένοι ωστόσο, που έχασαν τον Sohail. «Ο Hamid και η γυναίκα του έκλαιγαν. Έκλαψα κι εγώ, αλλά τους διαβεβαίωσα ότι είναι και οι δύο νέοι, ο Αλλάχ θα σας δώσει αρσενικό παιδί. Όχι ένα, αλλά πολλά. Ευχαρίστησα και τους δύο που έσωσαν το παιδί από το αεροδρόμιο».

Οι γονείς του μωρού είπαν στο Reuters ότι ήταν πολύ χαρούμενοι καθώς μπόρεσαν να δουν με τα μάτια τους την επανένωση μέσω βιντεοκάμερας.

Ο Ahmadi, η σύζυγός του και τα άλλα παιδιά τους, που στις αρχές Δεκεμβρίου κατάφεραν να απομακρυνθούν από τη στρατιωτική βάση και να εγκατασταθούν σε ένα διαμέρισμα στο Μίσιγκαν, ελπίζουν ότι ο Sohail θα μεταφερθεί σύντομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να φέρουμε το μωρό πίσω στη μητέρα και τον πατέρα του. Αυτή είναι η μόνη μου ευθύνη», είπε ο παππούς του. «Ευχή μου είναι να επιστρέψει σε αυτούς».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Διεθνή / Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος συνάντησαν τον Οτσαλάν, μετά από άδεια που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Διεθνή / Η Βίβιαν Τζένα Γουίλσον, τρανς κόρη του Έλον Μασκ, καταδικάζει τον χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας

Η Βίβιαν Γουίλσον, η οποία έχει αποκηρύξει τον πατέρα της και άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2022, απάντησε έντονα στις αναρτήσεις της στο Threads και το Bluesky
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM