«Κρυμμένος και προστατευμένο για χιλιετίες, ένα αρχαίο ναυάγιο στην Ελλάδα ανοίγει στο κοινό για πρώτη φορά στις 3 Αυγούστου, συνδυάζοντας τα αρχαιολογικά θαύματα στα βάθη της θάλασσας με τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης».
Έτσι ξεκινά το Reuters την παρουσίαση του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας στην Αλόννησο που ανοίγει σε λίγες μέρες τις «υδάτινες πύλες» του.
Και συνεχίζει: «Η πρόσβαση σε υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους είναι απαγορευμένη στην Ελλάδα ώστε να προστατεύεται η ακεραιότητά τους. Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να επιτρέψουν τις καταδύσεις αναψυχής στο ναυάγιο της Περιστέρας, χάρη στην τεχνολογία παρακολούθησης. Υποβρύχιες κάμερες θα επιτηρούν τον χώρο και με τη χρήση λογισμικού αναγνώρισης εικόνας, θα ενημερώνουν τους διαχειριστές αμέσως στην περίπτωση που το ναυάγιο κινδυνεύσει με κάποιο τρόπο».
Σημειώνεται ότι κοντά στη νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής. Το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.
Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.
Με πληροφορίες από Reuters