Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή για προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του από τους Γάλλους ψηφοφόρους στην κάλπη των ευρωεκλογών, προκάλεσε αντιδράσεις και πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας.
Ο Μακρόν μετά την ιστορική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) με επικεφαλής τον νεαρό εκλεκτό της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου σε μια κρίσιμη περίοδο για την Γαλλία, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου.
Το πρωί της Δευτέρας η απόφαση Μακρόν είναι πρωτοσέλιδο όχι μόνο στον γαλλικό αλλά και στον διεθνή Τύπο. «Τι κάνει ο Μακρόν;» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. «Κανείς στο Παρίσι δεν περίμενε αυτή τη συνέπεια του αξιοσημείωτου εκλογικού αποτελέσματος των δεξιών λαϊκιστών γύρω από τη Μαρίν Λεπέν. Είναι ένας επικίνδυνος ελιγμός, που όμως ταιριάζει στον Μακρόν ως παίκτη», γράφει η Britta Sandberg, ανταποκρίτρια των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία.
Η βελγική εφημερίδα La Libre αναφέρει πως η βραδιά των ευρωεκλογών στη Γαλλία ήταν «πλούσια σε συναισθήματα». Πρώτον γιατί «η ακροδεξιά υπό την ηγεσία του 28χρονου Ζορντάν Μπαρντελά πέρασε θριαμβευτικά το όριο του 30%» και «το προεδρικό στρατόπεδο με επικεφαλής την άγνωστη Βαλερί Αγιέρ δέχτηκε ένα μνημειώδες χαστούκι στο πρόσωπο». Στη συνέχεια επήλθε «μια δραματική τροπή των γεγονότων» στις 9 μ.μ., όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, «μια απόφαση - έκπληξη και ριψοκίνδυνη, θα μπει στον πειρασμό να προσθέσει κανείς καθώς το στοίχημά του φαίνεται τρελό», τονίζει η βελγική εφημερίδα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ένας αποδυναμωμένος αρχηγός κράτους
Ο Γάλλος πρόεδρος «έριξε τη χώρα στην πιο αβέβαιη εκστρατεία στην πρόσφατη ιστορία, μια εκστρατεία της οποίας το αποτέλεσμα θα καθορίσει την κληρονομιά της προεδρίας του και την κατεύθυνση της Γαλλίας και της Ευρώπης», γράφει η εφημερίδα El PaÍs της Μαδρίτης, χαρακτηρίζοντας «ταπεινωτική» την ήττα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.
Είναι μια «απόφαση-σοκ» και «ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα», παραδέχεται ο βρετανικός Guardian και προσθέτει πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε άλλη επιλογή. Επίσης, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι: «Αποδυναμωμένος από μια τόσο βαριά ήττα, ο κεντρώος πρόεδρος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με επαναλαμβανόμενες προτάσεις μομφής, που πιθανόν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της κυβέρνησης».
Το BBC υπενθυμίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και έδινε μάχη κάθε φορά που ήθελε να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο. «Ο πρόεδρος προφανώς ελπίζει ότι το κόμμα του θα μπορέσει να αντεπιτεθεί στις εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι οι πιθανότητες είναι ευνοϊκές για μια ακόμη νίκη για τον Εθνικό Συναγερμό», προειδοποιεί το BBC.
Στο Βερολίνο η Die Welt θεωρεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε σωστά: «Ο Μακρόν δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα πρέπει να παραχωρήσει το Ελιζέ στους δεξιούς λαϊκιστές το 2027. Η απόφασή του είναι σεβαστή. Δείχνει μεγαλείο».
Washington Post: Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν
Για την Washington Post η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης είναι «ένας τρόπος για να δείξει ο Μακρόν ότι έχει ακούσει τις κριτικές». Η εφημερίδα εκτιμά πως «Ο Γάλλος πρόεδρος βάζει στοίχημα ότι η ψήφος διαμαρτυρίας εκφράστηκε κατά κύριο λόγο στις ευρωεκλογές και πως ο κόσμος θα ψηφίσει διαφορετικά όταν πρόκειται για τη Γαλλία». Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι «ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
«Στο πρόσφατο δημοκρατικό παιχνίδι ο αρχηγός του κράτους ρίχνει τα ζάρια για να δει αν τελικά η Γαλλία θα ξυπνήσει», γράφουν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα αντιλαμβάνεται την απόφαση Μακρόν για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών ως «μεγάλη απειλή εθνικιστική και ξενοφοβική, απειλή για την ελευθερία, τη δημοκρατία, το άνοιγμα στον κόσμο και το κράτος δικαίου της χώρας. Αυτή η απόφαση που ελήφθη «την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων» προμηνύει «μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία», τονίζει η εφημερίδα.
Με πληροφορίες από Le Parisien