Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας θα έχει την εξουσία να κλείνει ΜΜΕ από χώρες οι οποίες απαγορεύουν ή θέτουν περιορισμούς σε ρωσικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη, από τη Δούμα.
Ο νόμος έρχεται μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν κάποιες δυτικές κυβερνήσεις σε ρωσικά ΜΜΕ που θεωρούν φερέφωνα του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία. Το νομοσχέδιο θέτει τις νομικές προϋποθέσεις προκειμένου η Μόσχα να απαντά με αντίποινα σε βάρος ΜΜΕ όποιας χώρας περιορίζει τη δραστηριότητα Ρώσων δημοσιογράφων, επισημαίνει το Reuters.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τέτοια ΜΜΕ θα χάνουν τη διαπίστευση και θα τους απαγορεύεται να λειτουργούν στη Ρωσία ή να διανέμουν το περιεχόμενό τους στη χώρα. Η άρση των μέτρων αυτών θα γίνεται μόνο σε περίπτωση που η χώρα από την οποία προέρχεται το εν λόγω Μέσο θα επιτρέπει στους ρωσικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.
«Αυτός ο νόμος είναι πολύ σημαντικός. Δημιουργούμε ένα εργαλείο για συμμετρικά μέτρα, σε περίπτωση εκκαθάρισης των Μέσων μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο βουλευτής Σεργκέι Μπογιάρσκι, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου.
Ήδη, η Μόσχα είχε απειλήσει να αφαιρέσει τη διαπίστευση αμερικανικών ΜΜΕ, ως αντίποινα για «παρενόχληση» Ρώσων δημοσιογράφων στις ΗΠΑ και την ανάκληση των αδειών μετάδοσης των ρωσικών καναλιών εκεί.
Ο νόμος- που πρέπει να περάσει από την άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Πούτιν- δίνει στον γενικό εισαγγελέα το δικαίωμα να αναστέλλει τη διαπίστευση ή την άδεια μετάδοσης από ξένα ΜΜΕ που κατηγορούνται ότι διαδίδουν «ανακριβείς πληροφορίες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας θα μπορεί να μπλοκάρει ιστοσελίδες για «επανειλημμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών». Ο αποκλεισμός θα τίθεται αμέσως σε εφαρμογή, από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.